Sagar: Perheille toimeentuloa luomuviljelyllä ja pienyrittäjyydellä

Keski-Intian maaseudulla Sagarissa toimeentulo on kiven takana. Perheillä on jatkuva huoli ruuan saamisesta pöytään. World Visionin avulla aloitettu luomuviljely ja pienyrittäjyys ovat olleet monen perheen toimeentulon pelastus.

World Vision on toiminut köyhällä ja syrjäisellä Sagarin alueella vuodesta 2009. Järjestön tuella jo noin 500 viljelijää on aloittanut luomutuotannon. Uusi viljelytapa on parantanut satoja.

– Siirryttyäni luomulannoitteen käyttöön maa on muuttunut hedelmällisemmäksi. Saan nyt samalta peltoalalta enemmän satoa kuin aikaisemmin. Myös viljelemieni kasvien maku ja laatu ovat parantuneet, sanoo pienviljelijä Jetendra Kuswaha.

Myös toisen sagarilaisviljelijän, Mukesh Kumar Kushwahan, kokemukset ovat samansuuntaisia. Aikaisemmin hänellä oli vaikeuksia elättää nelihenkinen perheensä maataloustyöstä saamillaan tuloilla.

– World Visionin luomuviljelykoulutuksessa opin luonnonmukaisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden valmistusta ja käyttöä. Viljelen tomaattia, sipulia, munakoisoa ja okraa. Luomuviljelyn ansiosta satoni on kasvanut, ja olen saanut tuloja kasvisten myynnistä, iloitsee Mukesh Kumar Kushwaha.

Matokompostista lannoitetta pelloille

Köyhät viljelijät ovat saaneet World Visionilta käyttöönsä matokompostilaatikoita luonnonmukaisen lannoitteen valmistamiseen. Heitä on myös opetettu valmistamaan luonnonmukaisia torjunta-aineita paikallisista kasveista.

Luomuviljelyllä säästää konkreettisesti, kun kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ei tarvitse hankkia entiseen tapaan. Aiemmin monet viljelijät velkaantuivat, kun heidän piti lainata lannoitteisiin rahaa korkealla korolla.

Peltotöistä oman kaupan omistajaksi

World Vision on tukenut Sagarin köyhiä perheitä myös avustamalla heitä pienyrityksen perustamisessa. Yksi yrittäjyystukea saaneista on kolmen lapsen äitiAnita Patel. Patelin perheellä ei ole viljelysmaata, eivätkä satunnaisista päivätöistä saadut ansiot tahtoneet riittää perheen ruokkimiseen.

– Perustin World Visionin tuella kaupan, jossa myyn rannerenkaita, korvakoruja, hiussolkia ja kosmetiikkaa. Aikaisemmin työskentelin muiden pelloilla, mutta nyt saan tehdä töitä omassa kaupassani. Kaupasta saan tuloja, ja voin huolehtia lasteni koulutuksesta, sanoo Patel.

Sagarin työ uhkaa loppua

Suomen hallituksen kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi World Visionin työ Sagarissa uhkaa loppua äkillisesti ensi vuoden alusta lähtien. Alun perin ohjelman oli määrä päättyä vasta vuonna 2024.

– Jos toiminta joudutaan lopettamaan, se olisi ainakin tehtävä asteittain. Näin yhteisö pystyisi sopeutumaan tilanteeseen paremmin. Kutsun kaikkia suomalaisia talkoisiin Sagarin aluekehitysohjelman pelastamiseksi, World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi sanoo.

World Vision on käynnistänyt Pelastetaan ainakin Sagar -kampanjan, jotta työtä Sagarin lasten ja yhteisöjen hyvinvoinnin hyväksi voitaisiin jatkaa:www.worldvision.fi/sagar

 

Teksti: Minna Havunen
Kuva: Heidi Heikkinen