Saimme uuden tulevaisuuden

 
Damitha on srilankalainen perheenäiti, jonka elämä muuttui suomalaisten kummien tuella. Hänen perheensä valittiin koulutukseen, jossa etsittiin keinoja murtaa köyhyyden kierre, jossa perhe eli.  Koska Damitha ei halunnut hävetä lastensa edessä, yksi asia toisensa jälkeen alkoi muuttua.
 
- Kun koulutus alkoi, meitä pyydettiin ajattelemaan kaikkea erityisesti lastemme kannalta. Meidän piti keksiä, miten voisimme tukea 4-vuotiaan Dehami-tyttäremme ja 12-vuotiaan Dinuka-poikamme terveyttä ja koulunkäyntiä. Aluksi en uskonut, että mikään voisi kohdallamme muuttua. Puolisoni oli köyhä kalastaja ja minä yritin ansaita lisärahaa auttamalla maanviljelijöitä peltotöissä, muistelee Damitha.
 
World Visionin kouluttajat vierailivat perheen luona seuraamassa, toteuttaisiko perhe yhdessä suunniteltuja askeleita. 
 
- Täytyy sanoa, että minun oli pakko tehdä jotakin, koska tiesin, että luoksemme tultaisiin uudelleen. He saattaisivat kysyä lapsiltamme, olimmeko toteuttaneet suunnitelmaamme, enkä halunnut hävetä sitä, että mitään ei ole tapahtunut. 

Monipuolinen ruokavalio vei terveysongelmat

Ensimmäinen asia oli, että perhe alkoi syödä terveellisemmin, enemmän hedelmiä ja yrttipuuroa, joka paljastuikin lasten mielestä herkulliseksi.
 
- Lapsilla oli ollut limaista yskää, ja yrttipuuron myötä se hävisi. Säästimme rahaa, kun meidän ei tarvinnut enää käydä lääkärissä ja ostaa lääkkeitä. Meille näytettiin, miten voisimme itse kasvattaa hedelmiä pihallamme, ja nyt meidän ei tarvitse enää ostaa niitä. 

Olemme lähentyneet lastemme kanssa

- Aloin myös auttaa poikaamme Dinukaa hänen läksyjensä teossa. Vaikka olin kuinka väsynyt tahansa, tarkistin hänen läksynsä. Nyt Dinuka osaa jo itse kysyä minulta apua läksyihinsä.
 
- Mutta haastavinta oli, kun meiltä kysyttiin, millaista tulevaisuutta ajattelen lapsilleni. Tajusin, että en ollut miettinyt asiaa ollenkaan. Näin eteenpäin korkeintaan yhden askeleen verran kerrallaan. Itkin, kun tajusin, että voisin toivoa ja suunnitella heille parempaa tulevaisuutta. 
 
- Minulla oli ollut siihen saakka tapana ärjyä lapsilleni. Luulin, että se auttaisi heitä käyttäytymään paremmin, mutta se itseasiassa etäännytti meitä. En enää kuullut, mitä Dinukalle oli tapahtunut koulussa, elleivät toiset äidit kertoneet minulle. 
 
- Niinpä minun piti opetella kuuntelemaan lapsiani. Pikku hiljaa lapset alkoivat taas kertoa kuulumisiaan minulle. Oli hienoa huomata, että saatoin jälleen ansaita heidän luottamuksensa. Uskalsin myös päästää Dinukan koulun jälkeen leikkimään toisten lasten kanssa, Damitha muistelee. 

Yrittäjyyskoulutus auttaa myös raha-asioiden hallinnassa

Äiti halusi, että jatkossa hänellä olisi mahdollisuus ansaita elantonsa työskentelemällä kotoa käsin.  Sitä varten hän aloittaisi ruukkujen valmistuksen. Damitha oli kuitenkin talousvaikeuksissa, eikä raha riittänyt uusien materiaalien hankintaan. 
 
- Seuraavaksi sainkin World Visionilta yrittäjävalmennusta. Koulutuksessa tajusin, että minun täytyy käyttää osa tuloistani yritykseeni, eikä käyttää kaikkia rahoja perheeni menoihin. Opin kirjanpitoa. Kun yritykseni alkoi vakiintua, sain World Visionilta työvälineitä, joista maksoin itse 10 %. Minusta tuntui paremmalle, että saatoin maksaa osan työvälineistä itse.
 
- Parasta oli se, että valmennus vei meitä askel askeleelta kohti parempaa tulevaisuutta. Ja että se aloitettiin siitä, miten voimme tukea lapsiamme. Jos se olisi aloitettu talousasioidemme parantamisesta, keskittyisin nyt vain yritykseeni enkä osaisi ajatella lastemme etua. Nyt osaan myös ajatella asioita lastemme kannalta. Kun yritykseni tästä vielä vähän kasvaa, puolisoni ei tarvitse enää lähteä merelle vaan voi työskennellä kanssani kotona. Ja lapsiltani toivon, että he voivat paitsi käydä koulua, heistä kasvaa ihmisiä, jotka eivät ajattele vain omaa etuaan, vaan myös muiden ihmisten etua.
 
Suomalaiset kummit ovat auttaneet köyhiä lapsiperheitä Sri Lankassa 11 vuoden ajan. Nyt kummien työ on tullut valmiiksi, ja alueen perheillä on paremmat mahdollisuudet tukea lastensa terveyttä, kasvua ja koulutusta.