Silpomisperinne voidaan katkaista

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen reportaasi kenialaistyttöjen silpomisesta (HS 5.1.) nosti esiin vaikean aiheen, jolta moni mieluusti sulkisi silmänsä.

Vavahduttavassa kuvareportaasissa seurattiin kahden maasai-tytön silpomista. Suomen World Vision on tehnyt jo pitkään silpomisenvastaista työtä Keniassa. Ensimmäinen hanke käynnistyi Pokot-heimon keskuudessa vuonna 2000.

– Muistan tuolloin miettineeni, että perinteen kitkeminen voi osoittautua hyvin hankalaksi. 2000-luvun alussa aloimme kuitenkin nähdä tuloksia, ja kahdeksassa vuodessa tyttöjen silpominen väheni kohdekylissä lähes neljännekseen entisestä, kertoo yhteiskuntasuhteiden johtaja Anne Pönni Suomen World Visionista.

Meille suomalaisille silpominen on selkeästi väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkaus, joka on jyrkimmissä muodoissaan hengenvaarallinen. Tietyillä seuduilla Keniassa silpominen on syvälle kulttuuriin juurtunut käytäntö.

– Vanhemmat haluavat, että tyttäret silvotaan, sillä kyseessä on välttämätön aikuistumisriitti. Silpominen on edellytys sille, että tyttö kasvaa naiseksi ja kelpaa vaimoksi. Sosiaalinen paine saattaa olla niin kova, että tytöt itse tahtovat operaation päästäkseen täysivaltaisiksi yhteisön jäseniksi, Anne Pönni jatkaa.

Miehet ja pojat avainasemassa

Kuten HS:n reportaasissa mainittiin, silpominen on Keniassa laitonta. Perinteet eivät kuitenkaan muutu nopeasti, ja muutokseen tarvitaan monenlaisia työkaluja. Tärkeimpiä ovat silpomiseen liittyvistä vaaroista kertominen ja vaihtoehtoisten aikuistumisriittien luominen yhdessä yhteisöjen kanssa.

– Erityisesti isät ja tulevat puolisot, nuoret pojat, täytyy saada ymmärtämään silpomiseen liittyvät ongelmat, Pönni painottaa.

Kun ensimmäiset vanhemmat päättävät, että heidän tytärtään ei silvota, se herättää huomiota. Silpomisen välttäneet tytöt näyttävät esimerkillään, että elämässä voi pärjätä ilman tuskaista aikuistumisriittiäkin.

¬ Tiedon lisääntyessä avioikäiset pojat alkavat ajatella vähitellen, että on parempi avioitua silpomattoman kuin silvotun tytön kanssa. Tytöt puolestaan haluavat seurata rohkeiden ja menestyneiden roolimallien esimerkkiä.

Suomen World Vision jatkaa edelleen silpomisen vastaista työtä Keniassa.
Linkki juttuun, jonka kuvat saattavat järkyttää monia.

Teksti: Anna Pollari
Kuva: Minna Annola

Voit osallistua silpomisen vastaiseen työhön täällä.