Silpomisperinteen katoaminen vaatii isien ja poikien tukea

Keniassa ja monessa muussa maassa on viime vuosina säädetty lakeja, jotka kieltävät tyttöjen sukuelinten silpomisen. Nyt myös yhä useampi mies ja poika vastustaa tuskallista perinnettä. 6.2. vietetään kansainvälistä Tyttöjen sukuelinten silpomisen nollatoleranssi -päivää. 

– Aivan keskeistä on se, että miehet, isät ja pojat, ymmärtävät silpomiseen liittyvät ongelmat ja ovat nollatoleranssin kannalla. Lakimuutosten näkyminen käytännössä vaatii sen, että muutos lähtee yhteisöstä itsestään. Me voimme tukea uutta ajattelua tiedottamalla sekä tarjoamalla vaihtoehtoja, sillä silpominen nähdään usein välttämättömänä aikuistumiseen liittyvänä riittinä, sanoo Suomen World Visionin Afrikan aluepäällikkö Ulla Tervo.

– Teemme työtä silpomisperinteen lopettamiseksi Pokot-heimon parissa Sookissa, Keniassa. Vuonna 2009 tehdyssä alkukartoituksessa selvisi, että lähes kaikki alueen teini-ikäiset tytöt silvotaan. Sen seurauksena 13–14 –vuotiaiden tyttöjen koulunkäynti päättyy ja heistä tulee vaimoja ja lapsiäitejä.

Suomen World Vision on järjestänyt Sookissa Kenian opetusministeriön ja paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa tiedotuskampanjoita silpomisen haitoista. Muutoksen merkit alkavat näkyä parin vuoden työn jälkeen. Viime joulukuussa 157 tyttöä kävi läpi vaihtoehtoisen aikuistumisriitin eli juhlan, johon silpominen ei kuulu. Julkisesti silpomisesta on kieltäytynyt ja sitä on vastustanut 669 tyttöä ja –  mikä hienointa – poikaa.

Perheen kaikkien jäsenten tuki on äärimmäisen tärkeää. Sen on saanut kokea myös yksi vaihtoehtoisen riitin valinnut sookilainen, Stella Chepkemoi, joka joutui tekemään vaikean valinnan.

– Isäni ei hyväksynyt päätöstä. Hän kieltäytyy yhä maksamasta lukukausimaksujani, ellen suostu silpomiseen. Tässä kohdin Suomen World Vision tuli avuksi, ja käyn järjestön tuella lukion loppuun. Kyllä minusta vielä tulee lääkäri, niin kuin toivon.

– Haluan sanoa heimoni nuorille tytöille: tehkää tämä päätös, sillä silpomattomuudella on vaikutusta elämäänne nyt ja tulevaisuudessa.

Silpomisen vastaisen työn ja koulutusten ansiosta tyttöjen koulunkäynti Sookissa on lisääntynyt selvästi. Alueelle on saatu ensimmäinen tyttöjen lukio ja kolme asuntolaa, joissa tytöt voivat yöpyä ja keskittyä opintoihinsa. Parhaiten päättökokeissa menestyneet ovat päässeet jatkamaan opintojaan stipendiaatteina hyvissä kouluissa.

– Sookissa voimaantuneet tytöt ja naiset uskovat omiin mahdollisuuksiinsa. Tytöt saavat opiskella ja aikuistua rauhassa. Silti työtä on vielä jatkettava erityisesti syrjäisemmissä kylissä, kertoo arvostettu paikallinen vaikuttaja ja perheenisä Ken Lemunyang, joka työskentelee Sookin aluekehitysohjelmassa.

 

Taustaa:

  • Arviolta 100–140 miljoonaa tyttöä ja naista on käynyt läpi sukuelinten silpomisen eri puolilla maailmaa.
  • Silpomista ei vaadi mikään uskonto, vaan se perustuu kulttuuriin.
  • Käytäntö jättää pysyviä fyysisiä ja psyykkisiä arpia sekä vaikeuttaa muun muassa synnytystä.
  • Silpominen nähdään usein edellytyksenä sille, että tyttö kasvaa naiseksi ja kelpaa vaimoksi. Silpomisen jälkeen tytöt menevät iästään huolimatta pian naimisiin ja koulunkäynti jää kesken. Sosiaalinen paine saattaa olla niin kova, että tytöt itse haluavat operaatioon päästäkseen täysivaltaisiksi yhteisön jäseniksi.
  • YK:n tukemaa Tyttöjen sukuelinten silpomisen nollatoleranssi -päivää (International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation) vietetään 6.2. 
  • YK:n lapsen oikeuksien sopimus kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen:
  • 3. Artiklan mukaan päätöksenteossa on harkittava lapsen etu.
  • 19. Artiklan mukaan lapsella on oikeus suojeluun ruumiilliselta ja muilta julmilta tai halventavilta rangaistuksilta.
  • 24. Artiklan mukaan jokaisella lapsella on oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta ja terveyspalveluista. Lapsen terveydelle vahingolliset perinteiset tavat tulisi poistaa.