Sri Lankassa on murrettu köyhyyden kierre

Köyhien perheiden lasten ei tarvitse nyt elää enää samanlaista elämää kuin vanhempiensa. Kummius on muuttanut lasten ja perheiden tulevaisuuden. 

Mia Aspegrén kuvailee innostuneena, miten lasten ja perheiden tulevaisuus on nyt paljon aikaisempaa valoisampi Sri Lankassa. Aspegrén, Suomen World Visionin hallituksen jäsen, vieraili Kalpitiyassa omatoimimatkalla marraskuussa ja näki, millaisia tuloksia kummien tuella on kymmenessä vuodessa saatu aikaan.

- Nyt lapset oppivat koulussa aiempaa enemmän, koska opetuksen laatu on parantunut. Ennen vammaiset lapset jäivät kotiin, nyt he saavat tarvitsemaansa erityisopetusta.

Aspegrén listaa monia merkkejä, jotka kertovat, että Kalpitiyan alueen perheillä on nyt edellytykset voida paremmin.

- Tuhannen lapsen koulussa, jossa vierailin, opettajat olivat saaneet World Visionilta täydennyskoulutusta. Opetuksen laatu oli parantunut.

-  Alueen lapset voivat nyt paremmin. Perheet ovat saaneet koulutusta, siitä millaista ruokaa lapset tarvitsevat ja miten hygieniasta on huolehdittava, ettei ripuli vie lapsia huonoon kuntoon.

Aspegrén näki, miten perheiden toimeentulot ovat monipuolistuneet. Paikalliset maanviljelijät saavat nyt enemmän satoa. Viljelijät ovat saaneet ohjausta, miten he voivat parantaa maan laatua ja satoja ilman kalliita keinolannoitteita. Aikaisemmin oli ollut tapana käyttää holtittomasti keinolannoitteita, mikä tuli kalliiksi ja lisäksi pilasi pohjaveden.

- Tapasin tyytyväisiä paikallisia maanviljelijöitä. Keinolannoitteiden sijaan he osasivat käyttää luonnonmukaisia lannoitteita, jotka vähensivät viljelykustannuksia ja kastelun tarvetta. Kookoksen viljelijät tiesivät nyt, mitä muita kasveja heidän kannattaa kasvattaa samaan aikaan, jotta kookos tuottaa parempaa satoa. Aiemmin köyhät maanviljelijät ovat saaneet niin paljon tietotaitoa, että heistä on tullut neuvonantajia muille, viljelyä vasta aloittaville asukkaille.

Into on tarttunut myös lapsiin ja nuoriin 

Köyhyyden kierre on murtumassa ja uusi sukupolvi on saanut kummien avulla taitoja, joilla voivat ponnistaa pidemmälle.

- Ilahduin, kun näin miten lapset osasivat kertoa, mitä haluavat omalta tulevaisuudeltaan. Kummityttöni Bhagyan on vasta 5-vuotias mutta hänen isoveljensä Lakshan kertoi, miten opiskelee jatkossa poliisiksi. Aktiivinen harrastaminen ja toiveammatit osoittavat, että heillä on uskoa siitä, että elämä kantaa ja he pääsevät elämässään eteenpäin. Se ei todellakaan ollut aikaisemmin itsestään selvää köyhistä oloista ponnistaville lapsille, pohtii psykologi Aspegrén.

Kummien työ Kalpitiyassa on valmistumassa. Asukkaat ovat nyt oppineet toimimaan yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen.  Toisin kuin ennen, nyt heillä on vahva yhteistyöverkosto, jossa viranomaiset, koulut ja eri järjestöt toimivat yhdessä. Lapset jatkavat kouluaan, koulut paranevat vielä tästäkin, yrittäjät saavat parempia tuloja. Myös Sri Lankan valtio jatkaa alueen kehittämistä.

- Voimme turvallisin mielin siirtyä tukemaan sellaisia lapsia, joilla nämä perusasiat eivät vielä toteudu. Esimerkiksi Kambodzassa tarvitaan World Visionin tukea, jotta vastaava kehitys pääsisi alkamaan. Siellä lapsen koulutie katkeaa vain muutaman vuoden jälkeen ja vaihtuu aivan liian raskaaksi fyysiseksi työksi pellolla tai tiilitehtaassa.

Aspegrén kiittää Sri Lankan kummeja hyvin tehdystä työstä ja kannustaa eteenpäin:

- Nyt on aika viedä kaikki oppimamme Kambodzaan, jotta sielläkin lapsilla olisi mahdollisuus ponnistaa köyhyyden kierteestä pois.  

Siirrymme tämän vuoden aikana Sri Lankasta työskentelemään toisille, apua yhä tarvitseville alueille. Suuri tarve kummeille on juuri nyt Kambodzhassa.

https://worldvision.fi/kummiksi