Suomalaisilla silmälaseilla nähdään nyt Keniassa

Suomen World Visionin ja Cazze- ja Synsam -optikkojen kolmas näönhuollon matka päättyi onnistuneesti. Suomalaisten lahjoittamilla silmälaseilla on nyt onnelliset kenialaiset omistajat.

Suomen World Visionin ja optikoiden matkan aikana tarkastettiin yli 1 500 ihmisen näkö viiden päivän aikana. Lisäksi kaihileikkauksia urakoitiin 202.

- On hienoa nähdä, miten apu menee perille ja kuinka lahjoittajien ja optikoiden yhteistyöllä muutamme monen elämän. Suomalaiset ovatkin ottaneet lasikeräyksen omakseen eli Nähdään Keniassa silmä- ja aurinkolasikeräys jatkuu ensi vuoden näönhuollon matkaa varten kaikissa Cazze ja Synsam -liikkeissä, optikkoryhmän edustaja Rolf Fryckman kertoo.

Näönhuollon konsepti toimii kolmen vuoden jälkeen Meibekissä jo niin hyvin, että se siirtyy nyt kokonaan paikalliselle Sabatia-ryhmälle. Suomesta lahjoitettuja silmälaseja toimitetaan toki Meibekiin jatkossakin, mutta varsinainen suomalaisen optikkoryhmän näönhuollon matka tehdään ensi vuonna uudelle alueelle Mogotioon, joka sijaitsee Nakurun kaupungin lähistöllä.

- Kaikki tarvitsevat saivat Meibekissä silmä- ja aurinkolasit, useimmat molemmat. Näönhuollon lisäksi kyseessä olivat varsinaiset terveystalkoot, sillä alueella suoritettiin myös hiv-testejä ja annettiin perhesuunnittelua ja terveysvalistusta, Suomen World Visionin ohjelmakoordinaattori Annette Gothóni kertoo.

Näöntarkastuksia tehtiin kaikille ikäluokille lapsista aikuisiin.

- Esimerkiksi viisivuotiaalla Virginia-tytöllä oli ollut pitkään ongelmia silmien kanssa. Silmät valuivat koko ajan eikä hän nähnyt kunnolla. Kun äiti ja tytär pääsivät tarkastukseen, molemmille löytyi sopivat lasit. Tytär sai lisäksi mukaansa silmätippoja ja äiti ohjeet laittaa niitä tyttären silmiin aamuin illoin, selostaa Gothóni.

- Myöhemmin näin vielä tytön ja hänen Agnes-äitinsä keskustelemassa kaihipotilaiden kanssa. Eräs leikkaukseen päässyt oli äidin 80-vuotias isä. Isoisä Cheboi Chebuki toivoi näkevänsä vielä pitkälle ja myös perheen näkeminen oli toivelistalla. Leikkaus sujui hyvin ja oli hienoa nähdä, että saatoimme auttaa kolmea sukupolvea näkemään, pärjäämään paremmin elämässä, Gothóni kuvaa.

 > Lue koko sarjakuva

Lisätiedot:

Suomen World Vision
ohjelmakoordinaattori Annette Gothóni
(09) 6818 3072
annette.gothoni@worldvision.fi

Cazze- ja Synsam-optikot / keräysidean isä
hallituksen puheenjohtaja Rolf Fryckman
0400 403 948
rolle@cazze.com