Suomalaiskummit juhlistivat kenialaiskirjaston avajaisia

Enää Kapnasun kylässä ei tarvitse taivaltaa 80 kilometriä, jotta pääsisi lainaamaan kirjoja. Kenialaiskylään on kohonnut alueen ensimmäinen kirjasto – lasten ja aikuistenkin iloksi. Kenian valtion palkkaama henkilökunta aloittaa työnsä tammikuussa.

Kirjaston upouusilla hyllyriveillä on vielä tyhjää, mutta täytettä kerätään kovaa vauhtia. Kenian kansalliskirjasto on lähettänyt peruskokoelman ja ryhmä suomalaiskummeja lahjoitti kukin yhden kirjan lokakuisella tutustumismatkallaan. Suomalaisten lahjoittamat kirjat otetiin vastaan iloisin juhlamenoin, joihin oli kokoontunut satoja kyläläisiä ja alueen päättäjiä.

Kummien reissussa oli mukana satusetä, juoksija ja kummi Wilson Kirwa, jonka lahjoittama ja kirjoittama kirja Kirwa’s World oli kirjaston ensimmäinen kirja.

– Lukeminen terävöittää mielen ja auttaa viisauteen, opettaa ja antaa ideoita. Lukea kannattaa paljon, se aktivoi mieltä.

Keniassa varttunut Kirwa on kirjoittanut useita kirjoja ja arvostaa lukemista paljon, vaikka hänen lapsuudessaan ei juuri ollut luettavaa. Nuotion äärellä jännittäviä tarinoita kertoivat harvahampaiset mummot ja vaarit.

Aikuiset olivat eläviä kirjastoja, Kirwa muistelee.

– Nyt tarinat ja tiedot säilyvät jälkipolville kirjastossa. Kapnasun pieni kylä nousee lukuinnostuksen myötä esimerkiksi muille. Se on iso motivaatio kyläläisille, satusetä iloitsee.

Eettisestä lahjakaupasta lukuiloa lapsille

Suomalaiset voivat tukea kehitysmaiden lasten lukuintoa myös joululahjoin. Lahjaksi lehmä -kaupasta voi ostaa kirjalahjan, joka kasvattaa kirjaston valikoimaa Kapnasussa. Lahjaostot kartuttavat myös syrjäkylien välillä liikkuvia minikirjastoja Sri Lankan Kalpitiyassa.
 


kuva: Minna Annola

Lahjaksilehma.fi:n eettiset lahjat toimitetaan lapsille ja perheille osana Suomen World Visionin pitkäkestoista kehitysyhteistyötä. Kaupan lahjat hankitaan kohdemaassa, ja ne tukevat paikallista elinkeinoa.

Suomen World Vision tukee lukutaidon kehittämistä paitsi Keniassa ja Sri Lankassa myös Ugandassa, Intiassa, Perussa ja Kolumbiassa. Näillä seuduilla lapset lukevat usein vain läksykirjoja tai kopionippuja, ja köyhillä perheillä on harvoin varaa omiin kirjoihin. Lukemisen kulttuuria tarvitaan, sillä se kehittää ja ylläpitäää lukutaitoa. Lapsille kirjat avaavat aivan uusia maailmoja.