Suomalaisten lahjalasit kuin kuumille kiville Keniassa

Suomalainen optikko- ja silmälääkäriryhmä tekee tämän viikon ajan näöntarkastuksia sekä jakaa suomalaisten lahjoittamia silmä- ja aurinkolaseja Kenian Meibekissä.

Kahden ensimmäisen työpäivän aikana on tehty lähes 600 näöntarkastusta. Monet meibekiläiset ovat kävelleet koko yön ehtiäkseen aamuksi tarkastuspaikalle.

– Toimin aikaisemmin autonkuljettajana, mutta en voinut enää tehdä töitä huonon näköni vuoksi. Nyt näen kauas vuorille ja voin ajaa teidät ihan minne haluatte, iloitsee silmälasit saanut Pius Tou.

Näönhuollon matka on järjestyksessään jo kolmas. Projektissa ovat mukana Cazze- ja Synsam-optikot sekä Suomen World Vision. Eri puolella Suomea sijaitsevat optikkoliikkeet ovat vastaanottaneet laseja pitkin vuotta. Näöntarkastuksia tehdään Keniassa perjantaihin asti.

Tarkastusten lisäksi kenialainen silmälääkäriryhmä tekee Chebororwan kylän terveysasemalla kaihileikkauksia. Ensimmäisen työpäivän aikana leikattiin 49 potilasta. Lisäksi jälkitarkastukseen on saapunut viime vuonna leikattuja potilaita, joiden elämä on muuttunut perusteellisesti.
– Nyt voin taas viljellä. Olen myös nähnyt perheenjäseneni. He ovat kauniita, viime vuonna leikattu John Kibet kertoo.

Projektissa tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa Meibekin alueen terveydenhuollon kehittämiseksi. Näöntarkastukseen jonottaville on tarjolla terveysneuvontaa. Lisäksi on mahdollista käydä hiv-testissä sekä saada tietoa perhesuunnittelusta.

Arviolta 39 miljoonan asukkaan Keniassa on vain muutamia kymmeniä silmälääkäreitä. Silmälasit ovat hyvin kalliita ja moni niitä tarvitseva joutuu selviämään ilman. Lisäksi maassa on paljon silmäsairauksia, jotka johtuvat muun muassa likaisesta vedestä.

Länsi-Keniassa sijaitsevassa Meibekissä toimii Suomen World Visionin aluekehitysohjelma. Alueella asuvien perheiden elämää parannetaan kokonaisvaltaisesti muun muassa kehittämällä vedensaantia sekä toimeentuloa.

Painokelpoista kuvamateriaalia on ladattavissa: http://www.worldvision.fi/lahjalasit2009


Lisätietoja

Suomessa:

Ulla Tervo
erityisasiantuntija
+358 40 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi

Keniassa (28.8. asti):

Annette Gothóni
ohjelmakoordinaattori
+358 40 595 0892