Suomen World Vision mullisti 20 000 vammaisen elämän pakolaisleireillä

Suomen World Visionin humanitaarinen apu on parantanut merkittävästi vammaisten pakolaisten asemaa kahdella pakolaisleirillä Ugandassa ja Keniassa. 20 000 vammaista pakolaista saa apuvälineiden avulla vettä ja ruokaa, pääsee esteettömästi vessaan, peseytymään ja käymään koulussa. Työtä on tehty ulkoasiainministeriön tuella.

 ─ Pakolaisleireillä asuvat eri tavoin vammaiset ihmiset ovat aktivoituneet ja voimaantuneet projekteissamme. He pystyvät myös vaikuttamaan itseään koskeviin päätöksiin. Ugandan Kyangwalin leirillä vammaiset ovat muodostaneet näytelmä- ja draamaryhmän, joka ajaa vammaisten asioita. Muut pakolaiset, valtion päättäjät ja kansalaisjärjestöt ovat ottaneet vammaiset mukaan päättämään leirin asioista, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Miikka Niskanen sanoo.

Ennen työn aloittamista vammaisten asema oli äärimmäisen huono Ugandan Kyangwalin ja Kenian Dadaabin pakolaisleireillä. Vammaisten oli vaikea saada itsenäisesti puhdasta vettä, koska matkat vesipisteille olivat pitkiä ja vedenkuljetus hankalaa. Jopa veden kaataminen astioihin oli mahdotonta.

─ Heidän oli hankala asioida käymälässä, koska sopivia wc-istuimia ei ollut. Tuet, kaiteet sekä näkövammaisten opasteet ja liuskat käymälään puuttuivat kokonaan. Vammaiset sairastuivat ja saivat infektioita, koska he joutuivat koskettamaan likaisia pintoja, Niskanen lisää.

Tällä hetkellä Suomen World Vision tekee vammaistyötä Ugandan Adjumanin ja Kenian Kakuman pakolaisleireillä, joissa apua saa yli 5 000 vammaista pakolaista.

Pakolaisleireillä elävistä pakolaisista arviolta 15 prosenttia on vammaisia. Osa vammoista on synnynnäisiä. Osa ihmisistä vammautuu katastrofin keskellä. Maailman humanitaarisen avun päivää vietetään 19.8.

Ugandan World Vision on tehnyt videon vammaistyöstä Kyangwalin pakolaisleirillä Ugandassa:
https://www.youtube.com/watch?v=5LvidyEIUA8&feature=youtu.be&app=desktop%27

Lisätietoja:
Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Miikka Niskanen, miikka.niskanen@worldvision.fi, puh. 096 818 3050

Kuva: Laura Oja