Suomen World Visionille miljoona euroa vammaistyöhön pakolaisleireillä

Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen keskustelee pakolaisperheen kanssa Kyangwalissa Ugandassa.

Suomen World Vision käynnistää humanitaarisen operaation pakolaisleireillä Keniassa ja Ugandassa. Operaatiossa keskitytään vammaisten aikuisten ja lasten elämänlaadun parantamiseen kriisiolosuhteissa. Suomen ulkoasiainministeriö on myöntänyt operaatioon miljoonan euron suuruisen avustuksen.

– Kriisitilanteissa vammaisten asema on äärimmäisen heikko. Jos heidät ylipäätään otetaan katastrofin keskeltä mukaan, he saattavat jäädä leireillä piiloon telttojen ja asumusten perukoille. Heistä ei välttämättä tiedetä mitään, ennen kuin leiri tyhjentyy, Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen sanoo.

Keniassa kohteena on maailman suurimmaksi arvioitu pakolaisleirien keskittymä Dadaab. Vammaistyö Dadaabissa käynnistyy Hagaderan ja Kambiosin leireillä, joilla elää yli 130 000 pakolaista.

Ugandassa projekti käynnistyy Kyangwalin leirillä Kongon demokraattisen tasavallan rajan tuntumassa. Leirillä asuu yli 33 000 kotimaansa konfliktia paennutta kongolaista.

– Vammaisia on näillä leireillä lähes 20 000. Heillä on vaikeuksia saada puhdasta vettä, päästä vessaan tai saada terveyspalveluja. Tarkoituksena on kehittää kouluja, terveyspisteitä, vesipisteitä, pesupaikkoja ja ulkokäymälöitä niin, että ne palvelevat kaikkia pakolaisia tasa-arvoisesti ja vammaisten ihmisarvoa kunnioittaen, kertoo Juha Virtanen.

Leireille suunnitellaan ja rakennetaan luiskia, levennettyjä sisäänkäyntejä sekä muita liikkumista ja arkea helpottavia ratkaisuja. Lisäksi työpajoissa valmistetaan erilaisia apuvälineitä vammaisten käyttöön. Pakolaisleirien väestön ja avustustyöntekijöiden tietoisuutta vammaisuudesta ja vammaisten oikeuksista parannetaan erilaisissa yhteisötapahtumissa sekä varmistamalla, että vammaiset henkilöt ovat mukana kaikissa leirin aktiviteeteissa.

Humanitaarinen operaatio käynnistyy välittömästi eli maaliskuussa 2014.

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 120 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi