”Synnytyksen hinta on 11,25 dollaria”

Millainen on tyypillinen päivä terveysasemalla Kambodzassa? Mitä palveluja neuvolassa on tarjolla? Entä millaista kivunlievitystä synnyttäjille tarjotaan?

Määrätietoinen mutta lempeä nainen johdattaa vieraansa varjoon istumaan. Pihalle ja katoksen alle on kerääntynyt joukko potilaita odottamaan omaa vuoroaan, mutta Kunthea haluaa kertoa ensin nopeasti johtamansa Pra Sathin klinikan arjesta.

- Meitä on täällä kolme kätilöä, hoitaja, siivooja ja kolme vapaaehtoista. Lääkäriä ei ole. Päivittäin hoidamme tällä porukalla 30-70 asiakasta. Tyypillinen potilas kärsii keuhkokuumeesta tai influenssasta, mutta sen lisäksi meillä on tarjolla äitiys- ja lapsineuvolapalveluita, ehkäisykonsultaatiota ja hoidamme myös alueen synnytyksiä, Kunthea kertoo.

Pieni vilkaisu kertoo, että nyt ei olla suomalaisessa terveyskeskuksessa. Klinikalla on yhteensä neljä vastaanottohuonetta, joilla on niukka varustetaso ja monta käyttötarkoitusta. Potilaat kirjataan avotilassa, ja sen jälkeen he odottavat vuoroaan katoksen ja puiden varjossa joskus jopa tunteja. Klinikka on auki joka päivä klo 7.30-16.30 lyhyttä lounastaukoa lukuun ottamatta. Mutta koska vauvat eivät katso kelloa, tehdään synnytyksien aikana töitä välillä yötä myöden.

Neuvolassa on myös jotain tuttua

Santukin alueen keskimääräinen perhekoko, neljä lasta, ei ole kehitysmaan mittakaavassa valtava. Ensimmäinen lapsi saadaan yleensä 20-24-vuotiaana.

Klinikalla seurataan raskaanolevia äitejä, ja riskitapauksia ohjataan tarvittaessa edelleen hoitoon kuuden kilometrin päässä sijaitsevaan sairaalaan. Vauvojen kasvua seurataan meillekin tuttujen kasvukäyrien avulla, ja neuvolakortteihin kirjataan myös annetut rokotukset.

- Meillä on myös ehkäisyneuvolatoimintaa. Tarjoamme vaihtoehdoiksi esimerkiksi kondomeja, pillereitä tai kierukkaa. Niistä peritään valtion määrittelemä maksu. Kaikista köyhimmille perheille, joihin iso osa kummilapsistakin kuuluu, tämä ja muut klinikan palvelut ovat ilmaisia, Kunthea kertoo.

Kotityöt odottavat synnyttäjää

Tarkempi hinnaston tutkiminen kertoo, että klinikan kallein palvelu on synnytys, joka maksaa 11,25 dollaria. Vuoroaan odottavat asiakkaat vakuuttavat, että hinta on varsin kohtuullinen jopa suhteessa alueen 3-5 dollarin keskipäiväansioon. Mitä sillä summalla sitten saa?

- Kun nainen tulee klinikalle, tutkimme vauvan koon ja asennon käsiä ja mittanauhaa käyttäen. Alkutarkastuksen yhteydessä keskustelemme äidin kanssa myös siitä, että hänen tulee olla vahva synnytyksen ajan, sillä lääketieteellistä kivunlievitystä ei ole tarjolla. Ainoastaan hieronta ja kävely voivat helpottaa äidin oloa. Yleisin synnytysasento on selällään, mutta meillä on myös synnytystuoli. Äidin ja vauvan on mahdollista jäädä lepäilemään vastaanottohuoneen rautasängylle pariksi päiväksi synnytyksen jälkeen. Moni nainen valitsee kuitenkin nopean kotiutumisen, sillä kotityöt ja muut velvollisuudet odottavat tuoretta äitiä, Kunthea kertoo.

Kuvat: Kaisu Jouppi