Syvälle juurtunut kulttuurinen käytäntö voidaan muuttaa - suomalaiset tukevat silpomisen vastaista työtä

Katso tämän linkin kautta kuvasarja

Suomen World Visionin Marich Passin silpomisen vastainen hanke on saatu menestyksekkäästi päätökseen Keniassa. Hankkeen alkaessa vuonna 2000 leikattiin lähes kaikki Länsi-Pokotin 11 - 16 -vuotiaat tytöt, mikä merkitsi poikkeuksetta koulunkäynnin keskeytymistä. Nyt vain joka neljäs tyttö joutuu perinteen uhriksi. Alkuvaiheessa harva tiesi käytännön haitallisuudesta, kun päätösarvioinnissa 95 % väestöstä on hyvin perillä silpomisen haitallisesta vaikutuksesta sekä vaihtoehtoisesta aikuistumisrituaalista.

Siirtymää aikuisuuteen juhlitaan ilman leikkausta. Uusi käytäntö on syntynyt yhteistyössä World Visionin, nuorten ja vanhempien kanssa. Syvälle juurtunut kulttuurinen käytäntö voidaan muuttaa hyvin toteutetuilla kehitysyhteistyöhankkeilla. Paikalliset kansalaisjärjestöt ovat jo muutamana vuonna järjestäneet kylätason juhlallisuudet ilman ulkopuolista tukea.

- Tällä tavoin on pystytty säilyttämään kulttuuriin kuuluva juhlallisuus ja silti tytöille on pystytty takaamaan ehjempi tulevaisuus, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista.

Nuoren ihmisoikeuspalkintorahat käytäntöä vastaan

Myös tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta aktiivisesti puhuva kenialainen Teresa Cheptoo on lahjoittanut miljoona Kenian shillinkiä (10 500 euroa) naisten sukupuolielinten silpomisen vastaiseen työhön. 16-vuotias lukiota käyvä Teresa sai palkintorahan voitettuaan arvostetun kansainvälisen ihmisoikeuspalkinnon lasten sarjassa. World of Children Awards -järjestö myönsi palkinnon marraskuussa 2007 ja se luovutettiin Unicefin New Yorkin toimistossa viime vuoden lopussa.

Palkinto myönnetään tunnustuksena ihmisille, jotka ovat eri puolilla maailmaa edistäneet poikkeuksellisella tavalla lasten oikeuksien toteutumista ja hyvinvointia. Teresa on osallistunut vuosien ajan Suomen World Visionin ja Suomen ulkoministeriön tukemaan Marich Passin hankkeeseen.

Silpomisen vastaista työtä voi tukea myös Lahjaksi lehmä -verkkokaupan kautta hankkimalla 550 euron hintaisen korjausleikkauksen. Lue lisää korjausleikkauksista.

lisätietoja:
Ulla Tervo
erityisasiantuntija
puh. (09) 6818 3070
gsm 040 586 4419
s-posti: ulla.tervo@worldvision.fi

Faktaa

  • Haitallinen sukuelinten silpomiskäytäntö johtaa korkeaan koulujenkeskeytysasteeseen ja aiheuttaa usein pysyviä terveyshaittoja.
  • Yksistään Pokotissa aiemmin noin 1 500 tyttöä keskeytti vuosittain koulun mennäkseen naimisiin sen jälkeen, kun heidät on ympärileikattu.
  • Tieto hivin ja aidsin leviämisestä on vauhdittanut silpomiskäytännöstä luopumista, kun perinteiset silpojat ovat ymmärtäneet työnsä vaarallisuuden. World Vision on tukenut heitä uusien ammattien hankkimisessa.
  • Pokotista saatuja tuloksia hyödynnytetään erityisesti Suomen World Visionin uudessa Sookin aluekehitysohjelmassa ja Somalian silpomisen vastaisessa ohjelmassa.
  • Suomen World Vision on tehnyt silpomisen vastaista työtä vuodesta 1999 lähtien.