”Tarvitsemme lakeja, jotka suojelevat lapsia”

Pieni tuulenvire vilvoittaa koulun pihamaalla Nabuyogassa, Ugandassa. Korkeat pulpetit on nostettu varjoon puiden alle ja niiden ääreen on kokoontunut ryhmä koulupukuihin pukeutuneita tyttöjä ja poikia. Suomalaisten kummien tuella toimiva lasten parlamentti aloittelee kokoustaan.

Kop! Puheenjohtajana toimiva Perus-tyttö kopauttaa nuijaansa. Puheenjohtajan pulpettia koristaa juliste, johon on tekstattu huolellisesti ”Tervetuloa lasten parlamenttiin”. Perus kertoo kuuluvalla äänellä päivän keskustelunaiheen, joka on ylväs ”Uganda jonka ansaitsemme”.

Ensiksi noustaan kuitenkin seisomaan ja kajautetaan maan kansallislaulu. Parlamentin istunto on poikkeuksellisen juhlava, koska paikalla on vieraita kaukaa Suomesta. Puhujia jännittää ja sanoja täytyy vähän hakea.

Everline aloittaa: ”Tarvitsen maan, missä kaikilla lapsilla on pääsy laadukkaaseen kouluun.”

Perus jatkaa: ”Tarvitsemme lakeja, jotka suojelevat lapsia. Ja opettajien täytyy olla koulupäivinä paikalla.”

Myös vierustoveri Janet nousee seisomaan ja lausuu: ”Lasten pitää pystyä jatkamaan koulussa mahdollisimman pitkään.”

Suomalaisten tuella lasten ääni kuuluviin

Kaikissa kehitysyhteistyöohjelmissamme on suomalaisten tuella toimivia lasten kerhoja ja parlament­teja. Niissä kerrotaan jokaisen oikeuksista ja lapsia rohkaistaan miettimään, miten omia oikeuksia voi tarvittaessa puolustaa.

Tärkeitä asioita ovat esimerkiksi oikeus päättää omasta kehosta tai naimisiinmenon ja perheen perustamisen ajankohdasta.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapselle tulee taata hyvä ja turvallinen elämä, johon kuuluu myös oikeus saada oma mielipide kuulluksi.

”Meidän lasten parlamentin jäsenet ovat mukana kylän suunnittelutapaamisissa yhdessä aikuisten kanssa”, kertoo Everline ylpeänä.

Parlamenttien ja kerhojen tavoitteena on, että lasten itsetunto vahvistuu ja että he oppivat kertomaan omista ajatuksista vanhemmille, esittämään ratkaisuja käytännön ongelmiin sekä rakentamaan rauhaa. Lisäksi tytöt ja pojat oppivat toimimaan yhdessä ja tukemaan toisia. Näin lapsista kasvaa uusi tasa-arvoa ja yhteistyötä kunnioittava sukupolvi.

Lastensuojelu on World Visionin työn ydintä. Lap­sia suojellaan tukemalla lastensuojelurakenteita sekä kannustamalla yhteisön jäseniä, vanhempia ja lapsia, tuomaan esiin lastensuojelurik­komuksia.

Nabuyogan parlamentin Janet kertoo, että he keskustelevat ryhmässä paljon siitä, miten oman kylän lapsia voisi suojella mahdollisimman hyvin. Parlamentin tapaamisissa voidaan esimerkiksi miettiä yhdessä, miten ystävän tai koulutoverin kaltoinkohteluun voi puuttua ja kenelle kertoa.

Puiden alla juhlaistunto lähestyy loppuaan. Kun kaikki puheenvuorot on käytetty, Perus odottaa hetken ja kopauttaa sitten kokouksen päättyneeksi. Lopuksi lauletaan vielä uudelleen Ugandan kansallislaulu.

Käy katsomassa video lasten parlamentin esityksestä täällä.

Suomen World Visionilla on Ugandassa Busian sekä Nabuyoga-Kirewan aluekehitysohjelmat. Niiden alueella asuu yhteensä noin 73 000 ihmistä. Työtämme voi tukea liittymällä kummiksi ugandalaiselle lapselle.

Kuvat: Pasi Liesimaa