Tasavallan presidentille lahjoitettiin erilainen joulukala

Suomen World Vision lahjoitti tänään tasavallan presidentille erilaisen joulukalan. Lahjalla järjestö haluaa kiittää presidentti Tarja Halosta siitä, että hän on puhunut aktiivisesti kehitysmaiden nuorten ja erityisesti koulutuksen sekä toimeentulon puolesta.

Joulukala kuuluu järjestön eettisiin lahjoihin, ja sen avulla tarjotaan kalankasvatukseen liittyvää koulutusta sekä kehitetään kalastajien toimeentuloa kehitysmaissa.

Niiden nuorten määrä, joilla ei ole minkäänlaista päättötodistusta, eikä muodollisia ammatillisia valmiuksia, kasvaa kehitysmaissa nopeasti. Peruskoulun jälkeiseen toisen asteen koulutukseen pääsee vain murto-osa, ja ammattikoulutusta on tarjolla varsin vähän.

– Jotta peruskoulutukseen ja pienempiin lapsiin kohdistetut panokset eivät jää turhiksi, tarvitsemme lisää työelämään valmistavaa koulutusta. Jos nykyiset ja tulevat vanhemmat eivät työllisty, heillä ei ole mahdollisuuksia huolehtia lastensa hyvinvoinnista, sanoo Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Saukko.

Suomen World Vision toivoo, että presidentti edistäisi myös jatkossa kehitysmaiden nuorten asemaa.

– Yhä useammat nuoret siirtyvät epävirallisille työmarkkinoille, joilla heidän työolojaan ei juurikaan kyetä valvomaan. He eivät myöskään tuota valtiolle verotuloja yhteiskunnan kehittämiseksi ja palvelujen turvaamiseksi, Saukko sanoo.

Työelämään valmistava koulutus on ehdoton edellytys lasten hyvinvoinnin parantamiseksi ja keskeinen osa Suomen World Visionin ohjelmatyötä kehitysmaissa. Ohjelmissa tuetaan nuorten pääsyä ammattikoulutukseen ja tarjotaan muun muassa neuvontaa sekä perustarvikkeita oman yrityksen käynnistämiseen.

Lahjaksilehma.fi:n eettiset lahjat ovat osa Suomen World Visionin pitkäkestoista kehitysyhteistyötä. Vuonna 2001 perustetun kaupan lahjat hankitaan kohdemaassa, ja ne tukevat paikallista elinkeinoa. Nuorten toimeentuloa voi tukea myös työkalupakki- ja ammattikoulutuslahjoilla.