Terveisiä Indoresta: Naiset pyörittävät bisnestä

World Visionin hallituksen jäsen Esa Ahonen kävi Intiassa katsomassa, miten erityisesti naisten elämä muuttuu koulutuksen ansiosta.

– Aikaisemmin emme tulleet ulos kodistamme. Kun aloin käydä ompelutyöpajassa, miehenkin tuli katsomaan, mitä tein siellä. Nyt voin ansaita rahaa perheelle ja maksaa kolmen lapsemme koulumaksut. Me emme päässeet kouluun, mutta haluamme lapsillemme paremman tulevaisuuden.

Näin kertoo rouva Raziabi työstään ompelutyöpajassa, jota Suomen World Vision tukee Indoren slummialueella.

Pienessä huoneessa surisee kymmenkunta ompelukonetta, jotka tuottavat sata paitaa päivässä. Se tarkoittaa elintärkeää tuloa köyhille perheille. On ilo katsoa, miten työ pienessä työpajassa aivan kodin lähellä on nostanut naisten itsetuntoa ja ammattiylpeyttä. Kaikki ovat pienyrittäjiä ja jokaisella on oma pankkitili.

Köyhimmätkin tytöt kouluun

Vierailumme jatkuu Noori-akatemiaan, jossa opiskelee nelisensataa tyttöä slummialueen köyhistä muslimiperheistä. Koulumaksut ovat 30 rupiaa (noin 40 senttiä) kuukaudessa. Kaikkein köyhimmille sekin on liikaa. World Vision kustantaa heidän koulumaksunsa. Tässä koulussa järjestö tukee erityisesti oppimisvaikeuksista kärsiviä.

Poissaolot ovat vakava ongelma, sillä tyttöjen on usein hoidettava kotona pienempiä lapsia. Luokissa näkyy kuitenkin innostus, ja kun kysymme tyttöjen unelmista, moni kertoo haluavansa opettajaksi.

– Perinteet ovat joskus esteitä. Miehet ajattelevat usein olevansa oikeassa kaikissa asioissa. Sen vuoksi on tärkeää vaikuttaa vaikutusvaltaisten ihmisten asenteisiin, sillä muut seuraavat heidän mielipiteitään, sanoo Manohar, World Visionin Indoren projektin tiimin vetäjä.

Käsitöitä myös vientiin

– Meillä on nyt viisi Oma apu -ryhmää, joissa on yhteensä 62 naista, kertoo seuraavan vierailukohteemme vetäjä Maria.

Ryhmät ovat osa Suomen World Visionin aloittamaa Weconomy-pilottiprojektia, jossa valmistetaan käsitöitä ja kankaasta taiteiltuja tuotteita, kuten tyynynpäällisiä ja kannettavien tietokoneiden laukkuja paikallisille markkinolle ja myös vientiin.

Suomessa yhteistyökumppanina ja tuotteiden suunnittelijana on Susanna Palmroth ja hänen yrityksensä. Toiminnan ideana on avun antamisen sijasta reilu kaupallinen yhteistyö.

Laatu hallussa

Naiset ovat ymmärtäneet laadun, tietotaidon, ympäristöystävällisyyden ja brändin eli oman tuotemerkin arvon. Markkinoinnissa on vielä paljon tehtävää, mutta työ on hyvällä alulla ja innostunut ryhmä on paras tae onnistumiselle.

Lopuksi käsityöryhmän naiset vievät minut tutustumaan kauppaan, jossa on tarjolla taidokkaita tekstiilejä, laukkuja ja koruja. Muutama tuote tarttuu minunkin matkaani samalla, kun toivotan menestystä jatkoon.

Teksti Esa Ahonen

Suomen World Visionin hallituksen jäsen Esa Ahonen vieraili Indoressa lokakuussa 2014.