Turvallinen alku uudelle elämälle

Mamta, 24, istuu lattialla naisryhmässä ja kuuntelee tarkkaavaisesti. Tämä on hänelle jo tuttua. Hän on saapunut Mumbain Shirodkar Maternity Home -klinikalle rekisteröimään raskautensa, joka on nyt viidennellä kuulla. Maha pyöristyy kauniisti keltaisen huivin alla ja silmät loistavat iloisena.

– Tämä on parempi kuin muut sairaalat. Aiemmin kävin toisessa sairaalassa, jossa sairaanhoitajat eivät käyttäytyneet kovin ystävällisesti. Täällä on siistiä, ja tuntuu, että minusta ja vauvani hyvinvoinnistani välitetään aidosti.

Mamta on kävellyt 30 asteen lämmössä noin puolen tunnin matkan klinikalle. 3-vuotias poika jäi kotiin aviomiehen äidin kanssa. Perhe asuu yhdessä miehen vanhempien kanssa, kuten on yleensä tapana intialaisessa kodissa. Aviomies on töissä, joten Mamta saapui tarkastukseen yksin.

Suoraa puhetta intiimeistä aiheista

Sairaanhoitaja on jo kirjannut Mamtan tiedot ja mitannut verenpaineen. Tämän jälkeen hänet ohjataan yhdessä 15 muun naisen kanssa huoneeseen, jossa ryhmän vastaanottaa World Visionin hiv-työntekijä ja sairaalan työntekijä. He pitävät huolen, että jokainen sairaalaan saapunut raskaana oleva nainen saa yleistä tietoa raskaudesta, hyvinvoinnista ja oikeasta ruokavaliosta sekä menee hiv-testiin.

Ryhmässä jaetaan myös hiv-valistusta, ennaltaehkäisevää tietoa ja rohkaistaan naisia keskustelemaan ja osallistumaan. Osa ryhmän naisista on erittäin köyhiä. Paremmin toimeentulevat naiset käyvät ainoastaan yksityissairaaloissa.

Mamta teki hiv-testin jo ensimmäisen raskautensa rekisteröinnin yhteydessä.
– Ei enää jännitä. Ensimmäisellä kerralla hieman pelkäsin sisätutkimusta, mutta kaikki meni hyvin ja nyt tiedän, mitä tapahtuu. Ensimmäisen raskauden aikana verenpaineeni oli vähän koholla, ei muuta. Täällä on miellyttävä käydä.

Naiset hymyilevät hermostuneesti, kun World Visionin työntekijä kysyy kuinka moni on aiemmin käynyt hiv-testissä. Muutama käsi nousee ylös epävarmasti, toisia vilkuillaan. Asiasta ei liiemmin haluttaisi puhua, vaikka ilmapiiri on jo paljon vapautuneempi. Työntekijä on aiemmin puhunut ehkäisystä ja muista intiimeistä aiheista.

– Tiedän, että muista tuntuu oudolta puhua yksityisistä asioista. On hassua, kun seksistä puhutaan ääneen, Mamta kertoo.

Kotikäyntien merkitys hiv-työssä

Intian World Visionin hiv-councellorit kiertävät neljässä Mumbain suurimmassa sairaalassa. Yhteistyö yhdessä valtion sairaaloiden ja klinikoiden kanssa on sujunut hyvin: on tärkeää toimia siellä, minne naiset joka tapauksessa tulevat rekisteröimään raskautensa.

World Visionin työntekijä huolehtii siitä, että hiv-testistä positiivisen tuloksen saaneelle äidille annetaan inhimillistä tukea ja tietoa, jotta raskaus, synnytys ja vastasyntyneen hoito onnistuvat altistamatta lasta hi-virukselle. Naisia pyydetään myös tuomaan kumppaninsa mukanaan seuraavalla kerralla testattaviksi.

Mamta puhuu hivistä avoimesti.
– Olen kannustanut mukaani kälyni ja muita naapurustoni naisia hiv-testiin. Velvollisuuteni on testata itseni, sillä koskaan ei voi tietää. Haluan taata lapselleni turvallisen elämän.

Varmuus vauvan positiivisesta tai negatiivisesta tuloksesta saadaan vasta 18 kuukauden iässä. Siksi on tärkeää huolehtia pienokaisesta oikein myös synnytyksen jälkeen. World Vision tekee joka kuukausi kotikäynnin uuden perheen luo ja varmistaa, että vauvaa ei esimerkiksi rintaruokita. Seuranta on erittäin tärkeää: pelkkä turvallinen synnytys ei riitä, vaan kotikäynnit, asenteisiin vaikuttaminen ja tiedon jakaminen ovat aivan yhtälailla merkittäviä tekijöitä hivin vastaisessa työssä.

Naiset nousevat kertomaan yhteystietonsa World Visionin työntekijälle, jotta hän voi varautua mahdollisiin kotikäynteihin. Kaikki naiset eivät edes tiedä osoitettaan. Työntekijä yrittää saada heitä kuvailemaan, asuvatko he monumentin tai kuuluisan rakennuksen lähistöllä. Joku tietää kadun nimen, mutta ei osaa numeroita.

Tapaamisen lopuksi kaikki naiset päättävät suostua testattaviksi. He lähtevät yksitellen huoneesta luovuttamaan pisaran verta sormenpäästä. Tulos saadaan puolessa tunnissa – tänä aikana he käyvät lääkärin vastaanotolla, joka tekee sisäisen tutkimuksen ja neuvoo mitä lääkkeitä sekä lisävitamiineja raskauden aikana kannattaa ottaa. Kaikki hoituu ripeästi ja naiset odottavat käytävällä vastausta; osa hermostuneesti, toiset vapautuneesti. Muutaman aviomies on tullut mukaan. 

Mamta jää odottamaan omaa testitulostaan.

 

Suomen World Visionin työ Mumbaissa

  • Hivin vastainen tiedotus- ja koulutusohjelma alkanut vuonna 2005.
  • Hankealueeseen kuuluu kolme erityisaluetta Mumbain ja Thanen kaupunki- ja maaseutualueella.
  • Hiv-työtä kaikilla keskeisillä osa-alueilla: ennaltaehkäisy, hoiva ja vaikuttamistoiminta stigmaa ja syrjintää vastaan.
  • Perheiden lisäksi työn kohteena on kouluja, sairaaloita ja terveysasemia, teollisuusyrityksiä ja erilaisia yhdistyksiä.
  • Lisätietoja ohjelmasta