Uuden alun siemen kasvaa Irakin pakolaisleirillä

Saihan on aikuisuuden kynnyksellä. 17-vuotiaana hänen luulisi suunnittelevan elämän seuraavaa vaihetta: yliopistoa, matkustelua ja työntekoa. Syyrian pakolaisena, kaukaisella pakolaisleirillä Irakin pohjoisosassa eläen, mahdollisuudet ovat rajallisia. World Visionin järjestämältä pienviljelykurssilta Saihan on kuitenkin saanut elämäänsä uutta sisältöä.

- Mikään tulevaisuudessani ei ole varmaa. Tällä hetkellä en kuitenkaan usko, että koskaan palaan Syyriaan. Jos olisin siellä nyt, tulevaisuuteni olisi jo viety minulta. 

Pakolaisleiri, jolla Saihan asuu, on eristyksissä kaukana kaikesta ja sitä ympäröi kuiva maa. Kolmen leirillä viettämänsä vuoden aikana Saihan on nähnyt monet muutokset, joita leirillä on tapahtunut.

- Alussa tämä alue oli vain täynnä telttoja, eikä täällä ollut pieniä asuntokortteleita kuten nyt. Leiri ei myöskään ollut kovin järjestäytynyt, ja täällä oli vain muutama pieni kauppa, eikä edes kunnon ruokakauppaa. Nyt elämä on järjestäytyneempää. On vessoja, ja saamme myös kuumaa ja kylmää vettä – paljon on siis muuttunut. Polttava kuumuus ei kuitenkaan muutu, ja on haastavaa elää niin kovin kaukana kaikesta.

Irakissa asuu tällä hetkellä yli 244 000 syyrialaista pakolaista. Epävakaus ja Irakin sisäiset konfliktit ovat pakottaneet kuitenkin myös 3,3 miljoonaa irakilaista lähtemään kodeistaan etsimään turvaa muualta. Monet heistäkin ovat muuttaneet eristyksissä oleville leireille, juuri sellaiselle jolla Saihan asuu.

Työllistymismahdollisuuksia maanviljelystä

Työllistymismahdollisuudet leireillä ovat huonot ja suurin osa lapsista ei pääse kouluun moneen vuoteen. Saihan on kuitenkin päättänyt kouluttaa itseään sen mitä pystyy, eikä tuhlata aikaansa leirillä. Hän on päässyt kouluun ja on myös aloittanut World Visionin tarjoaman pienviljelykurssin. Kurssi kasvattaa kestävän kehityksen mukaista ruokatuotantoa leirillä ja opettaa samalla nuorille sekä aikuisille uusia taitoja ja tarjoaa työllistymismahdollisuuksia.

- Osallistuin kurssille, sillä pidän vapaaehtoistoiminnasta ja haluan kehittää itseäni sekä saada itsevarmuutta. Opimme koulutuksessa paljon. Nyt tiedän esimerkiksi miten voin testata, soveltuuko jokin tietty vesi kasteluvedeksi. Testasimme myös erilaisia maaperiä kasvien kasvattamiseen nähdäksemme missä ne kasvavat parhaiten.

Kurssilla on opetettu viljelyä yksinkertaisin keinoin. Maaperän laadukkuutta on esimerkiksi testattu laittamalla vettä ja maaperää muovipulloon. Vesi säilyy pullon pohjalla ja maaperä jää sen päälle. Sitten upotetaan lanka maaperän läpi veteen. Jos maaperä alkaa imeä vettä lankaa pitkin, on se hyvää viljelymaata, jos taas ei, maata ei kannattaisi käyttää viljelyyn.

- Meille opetettiin myös, kuinka testata eroa hyvien ja huonojen siementen välillä. Kun laitat siemenen veteen, niin hyvät siemenet putoavat pohjalle ja huonot siemenet jäävät kellumaan veden pinnalle, sillä ne ovat kuolleita.

Saihanin kurssilla kasvatettiin esimerkiksi auringonkukkia ja vihanneksia, kuten perunoita ja tomaatteja. Punaiset tomaatit ja munakoisot olivat Saihanin mukaan kaikista menestyksekkäimpiä.

- Vaikka viljelyalueemme on pieni, voimme saada siitä paljon irti.

Opit kiertämään

- Yritän opettaa myös muille oppimaani. Erilaisten ideoiden kera voimme tehdä leirialueestamme paljon paremman. Saihan lopettaa.

World Visionin tuen avulla pienviljelykurssin osallistujat ovat perustamassa omaa taimitarhaa käyttäen omaa viljelyaluettaan lähellä leiriä. Nuoremmat oppivat ryhmän vanhemmilta ja voivat tulevaisuudessa perustaa oman taimitarhansa ja saada siitä elantoa leirin hankalissa olosuhteissa.

Irakin Kurdistanin alueen pakolaisleirillä järjestetty pienviljelykurssi on kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Visionin tukema ja rahoittama. Toimintaamme Irakissa voit tukea kuukausilahjoittajana.

Artikkeli käännetty suomeksi, alkuperäinen kirjoittaja: Sacha Myers, Viestintäkoordinaattori, World Visionin Kurdistanin alue, Irak.