Uusin silmin Keniassa

Suomalainen optikkoryhmä urakoi yhdessä paikallisten kollegoidensa kanssa 1500 näöntarkastusta Mogotiossa Nähdään Keniassa -operaation puitteissa. Kyseessä on Suomen World Visionin sekä Cazze- ja Synsam-optikoiden yhdessä toteuttama näönhuollon hanke.

- Teen Suomessa keskimäärin neljästä viiteen näöntarkastusta päivässä liikkeen muiden töiden lisäksi, kun Keniassa päivävauhti oli parhaimmillaan yli 100 tarkastusta päivästä, kertoo ensimmäistä kertaa Keniassa tarkastuksia tehnyt lappeenrantalainen optikko Sanni Niemi.

Näöntarkastusten lisäksi tarvitsevat saivat ilmaiseksi oikeanvahvuiset Suomesta lahjoitetut silmälasit . Useimmille tarkastuksiin tulleille mukaan kulkeutuivat myös aurinkolasit. Keniassa jaettavia laseja on Suomessa kuka tahansa voinut lahjoittaa pitkin vuotta.

 

Omin silmin todennettu

Suomessa silmälasit maksavat keskimäärin 350 euroa. Keniassa kustannus on 150 euroa. Silmälasit ovatkin Keniassa tavallisten ihmisten ulottumattomissa. Suomessa sopivia lasipareja voi taas käyttäjällä olla tarkoitukseen liittyen useampia.

- Idea näönhuollon operaatiosta syntyi, kun halusimme käyttää ammattitaitoa hyvään tarkoitukseen ja todentaa avun perillemenon. Liikkeisiimme oli kerääntynyt asiakkailta vanhoiksi jääneitä laseja ja halusimme lahjoittaa ne tarvitseville, kertoo Nähdään Keniassa -operaation isä Rolf Fryckman.

Suomalaiset optikot ovat lahjoittaneet työpanoksensa pitkäkestoiselle kehitystyölle. Nyt kenialaisten näkökykyä on kohennettu jo neljänä vuotena peräkkäin. Ensimmäisessä kohteessa, Meibekissä, näöntarkastuksia tehdään ja suomalaisia laseja jaetaan jo paikallisin voimin. Tänä vuonna toimittiin ensimmäistä kertaa Mogotiossa Nakurun kaupungin lähellä.

- Tarkastuksissa on ollut kaikenikäisiä. Keniassakin vanhempia ihmisiä on yhä enemmän. Nykyään monet elävät 70-80-vuotiaaksi. Kun silmät saadaan kuntoon, he selviävät kotona pitempään omin avuin ja heitä auttamaan jätetyt lapset pääsevät kouluun, perustelee Mogotion terveysasemalla johtava hoitaja Roselyne Nyagol näönhuollon operaation tarpeellisuutta.

 

Kaihiakin leikattiin

Näöntarkastusten lisäksi Mogotion terveysasemalla leikattiin operaation puitteissa 129 kaihipotilasta.

Suomalaisten kumppaneina näönhuollon operaatiossa ovat Kenian World Vision, maan terveysministeriö, paikallisen aluesairaalan henkilökunta sekä läänin terveysviranomaiset.

 

Lisätietoja:

Ulla Tervo
erityisasiantuntija, Suomen World Vision
+358 40 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi

Rolf Fryckman
keräysidean isä, Cazze- ja Synsam-optikot
+358 400 403 948
rolle@cazze.com

Krista Lamminen
tiedottaja, Suomen World Vision
+358 44 5400 116
krista.lamminen@worldvision.fi

 

Painokelpoisia kuvia osoitteessa www.worldvision.fi/media --> hakusanaksi "Mogotio"

Aiheeseen liittyvät aiemmat tiedotteet: Näkemisen riemua kierrätyslaseilla Keniassa (24.8.) ja Kakkulat jälleen käyttöön Keniassa (5.7.)

Aiheeseen liittyvät aiemmat artikkelit: Optikoiden matkassa (5.7.) ja Kaihileikkauksilla iloa ja apua (5.7.)