Vain unelmista voi tulla totta

Lähettiläämme, näyttelijä Risto Kaskilahden kenialainen kummityttö Lydia haluaa isona lentäjäksi. Risto kertoo, mitä hän puolestaan toivoo Lydialle tulevaisuudessa.

World Visionin toimintamaissa vietetään lokakuussa Dreamshare-kampanjaa, jossa korostetaan unelmoimisen tärkeyttä ja sitä, että meidän aikuisten vastuulla on mahdollistaa lasten unelmien toteutuminen. 

Näin Risto Kaskilahti kertoo Lydiasta, Lydian unelmasta ja siitä, mitä hän toivoo kummityttärelleen:

- Kaikkein eniten toivon, että Lydialla olisi mahdollisuus käydä koulua. Hän on nyt 11-vuotias ja siinä iässä, jossa useimmat tytöt joutuvat lopettamaan koulunkäynnin ja jäävät kotiin auttamaan vanhempiaan tai aloittavat työt

Toivoisin, että hän voisi jatkaa opiskelujaan aina lukioon ja ammattiin saakka. Lydia nimittäin pitää koulunkäynnistä ja on siinä aika hyväkin. Ainakin rehtori sanoi, että Lydia on luokkansa viiden parhaan joukossa. Ja näytti hänellä olevan koulussa hauskaakin. 

Vieraillessani Keniassa ajattelin, että niissä olosuhteissa missä Lydiankin koti on, ei yksikään lapsi ole turvassa. Lydialla asiat ovat kuitenkin hyvin, vaikka hänen omat vanhempansa ovat kuolleet. Lydian on hyvä olla setänsä perheessä.

Lydia unelmoi lentäjän ammatista. Se liittyy siihen, että Lydian koti on seudulla, jossa tiet ovat huonoja. Sadekaudella siellä päin kulkeminen on todella vaikeaa. Unelma voi kyllä vaihtua ja muuttua vielä vuosien aikana. Varmaa on kuitenkin se, että ainoa tapa Lydialle toteuttaa unelmiaan on pysyä koulussa. 

Muuten hänen unelmansa eivät tule toteutumaan.  Ja kyllä siinä myös johdatusta ja onnea tarvitaan.