Valoisa tulevaisuus edessä

Parasta apua on pysyvä muutos. Tämä on ollut tavoitteemme aina siitä lähtien, kun aloitimme työn Perun vuoristossa, Mosoq Ayllussa 15 vuotta sitten. Suomalaisten kummien avulla olemme varustaneet alueen asukkaat taidoilla ja tiedoilla. Nyt nuorilla on edessään lupaava tulevaisuus ja perheillä on keinot jatkaa hyvää kehityksen polkua. 

Alustavia tuloksia

Kiitos suomalaiset kummit:

  • Lasten terveys on parantunut. Aliravittujen lasten osuus on puolittunut ja vanhemmilla on tietoa, miten valmistaa ravitsevaa ruokaa lapsilleen.
  • Aikaisemmin yli kolmannes lapsista ei ymmärtänyt lukemaansa. Nyt heikoimmin edistyvien määrä on enää 3 %.
  • 1300 nuorta on saanut yrittäjyyskoulutusta löytääkseen oman alansa ja työllistyäkseen paremmin.

Katso asukkaiden lähettämä jäähyväisvideo kummeille:

 

Nuoret ovat saaneet tärkeitä yrittäjyystaitoja

Kummien tuella nuoret ovat saaneet koulutusta muun muassa marsujen kasvatuksesta, puusepän töistä sekä kenkien ja laukkujen valmistuksesta ja vaatteiden ompelusta. Olemme kouluttaneet opettajia kannustamaan nuoria eteenpäin elämässään.

– Kun olin yläkoulun kolmannella luokalla, isäni menehtyi. Äitini joutui yksin ottamaan vastuun minun ja pikkuveljeni koulutuksesta. Autoin äitiäni kotitöissä ja hankkimaan tuloja perheellemme, kertoo 17-vuotias Léon Walter.

Nuorukaisen koulussa opettajat kannustivat oppilaitaan ja kertoivat, miten he voisivat ansaita omia tuloja ja sitä kautta toteuttaa tulevaisuudensuunnitelmiaan. Nuoret ovat saaneet perusoppeja liiketoiminnasta ja oman pienyrittäjyyden aloittamisesta.

Nahkatyökurssilla Walter oppi valmistamaan laukkuja ja lompakoita. Myyntituloillaan hän osti uusia materiaaleja ja auttoi perhettään. Myöhemmin Walter kiinnostui erityisesti kenkien ja lenkkitossujen valmistuksesta ja sai siihen liittyviä urahaaveita.

– Huomasin, että minulla oli mahdollisuus perustaa oma yritys ja päästä näin jatkamaan opintojani ja myös auttaa perhettäni. Nyt minulla on oma yritys, jossa valmistan kenkiä ja lenkkitossuja.

Vanhemmat tietävät, miten kasvattaa lapsiaan hellyydellä

50-vuotias León Quispe Quispe on osallistunut World Visionin toimintaan jo vuodesta 2004 ja kertoo, millainen muutos kotiseudulla on tapahtunut tuona aikaan. Hän muistaa koko projektin kaaren ja sen, millaista oli ennen kuin World Vision aloitti yhteistyön paikallisten viranomaisten kanssa.

Leon kertoo, että vuosien aikana järjestettiin koulutuksia johtajuudesta ja siitä, miten välttää alkoholismia ja perheväkivaltaa. Naapurusto, viranomaiset ja World Vision toimivat yhteistyössä. Leon painottaa, että hellyyskasvatus on todella tärkeää. Aiemmin lapsille huudettiin ja heitä kuritettiin fyysisesti. 

– Lapset olivat surullisia, huolestuneita ja stressaantuneita, pelkäsivät puhua, pelkäsivät että heitä kohdellaan huonosti, kertoo Leon. 

Kolmen lapsen isänä hän osallistui myös hellyyskasvatuskoulutukseen ja allekirjoitti oman hellyyssopimuksensa vuonna 2017.  

– Nyt kaikki on muuttumassa. Lasten ei tarvitse enää pelätä. Nyt on luottamusta, lapset hyppelevät ja juttelevat eivätkä enää pelkää.

 

León toivoo lapsilleen hyvää tulevaisuutta ja että he saisivat opintonsa päätökseen.

– En halua, että heistä tulee samanlaisia kuin minusta, kolmen lapsen isä León miettii. - Lapset menestyvät tulevaisuudessa,  kun heillä on hyvät ammatit ja vanhemmat.


Perheet voivat paremmin

 

Karuilla seuduilla asuvien perheiden toimeentulo riippuu vaihtelevista sääolosuhteista. Kummien tuella olemme vahvistaneet perheiden toimeentuloa ja antaneet koulutusta ravitsevamman ruoan valmistamiseen.

Tapasimme Paulina Quispe Quispen perheen ensimmäisen kerran vuonna 2009. Silloin hän kertoi, että ilmastomuutos oli tehnyt sääoloista arvaamattomia ja vaikeutti viljelyä. Varmin ravinnon lähde alueella oli chuño, eli pakastekuivattu ja poljettu peruna, jota valmistettiin varastoon. Sadonkorjuun aikaan perhe joutui  vähentämään aterioitaan ja yhdisti aamiaisen ja lounaan.

Vuonna 2012 Paulina sai World Visionilta koulutusta terveellisestä ravitsemuksesta, jonka ansiosta hänen lapsensa söivät monipuolisemmin.

– Ennen lapseni eivät syöneet vihanneksia tai hedelmiä, mutta nykyään he syövät näitä mielellään. Ruokavalioomme kuuluu nyt eri perunalajikkeiden lisäksi myös yhä enemmän kanamunia, maitoa, juustoa, vihanneksia, hedelmiä ja toisinaan myös lihaa, hän kertoi.

Paulina iloitsi myös perusparannetusta kodistaan, jossa ruokailu- ja nukkumistilat oli erotettu eläinten asumuksista.

– Lasteni terveys on parantunut huomattavasti, kun marsut eivät enää juoksentele lattialla ja kakkaa sisälle. Savukaan ei enää haittaa, ja nyt meillä on keittiössämme juokseva vesi, kertoi Paulina.

Viimeisin tapaamisemme perheen kanssa antaa toivoa tulevasta. Nykyään perheellä on 200 marsua, jotka asuvat omassa rakennelmassaan. Joka kuukausi perhe myy marsuja ja saa niistä tuloja. Viljely on entistä haasteellisempaa, sillä aurinko paistaa enemmän ja maa on kuivempaa.

Perheen lapset ovat hyötyneet kummilapsena olosta, yrittäjyyskoulutuksesta ja neuvoista tulevaisuuden suunnitelmien tekoon. Kaksi lapsista käy vielä koulua, mutta vanhin tytär valmistautuu jatko-opintoihin.

Paulina on osallistunut hellyyskasvatukseen ja oivaltanut uusia tapoja kasvattaa lapsiaan. Aiemmin hän huusi lapsilleen, kun he kapinoivat, mutta huomasi, ettei se ole oikea keino. Hän ei halua olla kuten vanhempansa, vaan kohdella lapsiaan paremmin. Paulina näkee, että myös muut aikuiset ovat muuttaneet tapojaan.