Vammaisille lapsille asuntola Keniaan

Vammaiset lapset nähdään Keniassa perheen kirouksena ja heitä piilotellaan. Erityisesti vammaiset tytöt jäävät usein vaille koulutusta. Niinpä peruskoulun yhteyteen Meibekiin valmistuva vammaisten lasten asuntola onkin harvinaisuus, ja lapset osoittivat suurta kiitollisuutta kun vierailimme tarkastamassa rakennustöitä syksyllä 2016. 

Päivä on aurinkoinen ja lämmin, kun World Visionin auto kaartaa Chebororwan peruskoulun pihaan Länsi-Kenian Meibekissä. Hieman hämmentyneen oloiset lapset odottavat ulkomaalaisia vieraita suloisessa rivissä. Kaikki haluavat kätellä vieraita erikseen, ja yksi rohkea poika pitää tervetuliaispuheen. Koulun yhteydessä on vammaisten lasten asuntola, jossa asuu tällä hetkellä 21 lasta (15 poikaa ja 6 tyttöä). Lapsilla on erilaisia vammoja. Osalta puuttuu käsi tai jalka, jotkut ovat pyörätuolissa tai kävelevät kainalosauvojen avulla.

Tällä hetkellä lapset majoittuvat vanhassa opettajien asunnossa, mutta uusi majoitustila on rakenteilla ja melkein valmis. Rahoitus rakennuksen viimeistelyyn on tullut Suomen World Visionin kummilta yksityisenä lahjoituksena. Tämän lisäksi asuntolaa rahoittaa Kenian vammaisjärjestö, paikallishallinto, sekä alueen yhteisö ja vanhemmat. World Visionin paikallistoimisto Keniassa varmistaa tukien perillemenon ja seuraa asuntolan rakennustöitä aktiivisesti. Uuteen valmisteilla olevaan rakennukseen tulee majoitustilat 15 pojalle. Haasteena on vielä löytää vapaat huoneet myös vammaisille tytöille. Tyttöjä on koulussa vähän, ja yöpymispaikkoja ei ole riittävästi.

Useat vammaiset lapset ja etenkin tytöt ovat Keniassa perheidensä hylkäämiä tai isoäitien kasvattamia. Heille ei myöskään taata samalla tavalla koulutusta kuin pojille. Kenian maaseudulla vammaiset lapset eivät yleensä käy koulua. Vammaisuus nähdään kirouksena tai rangaistuksena perheelle. Tämän vuoksi monia lapsia piilotellaan tai lähetetään kokonaan kodeista pois. Häpeä on suuri ja sen aistii myös asuntolan lapsista. He haluavat tulla kuulluiksi ja nähdyiksi, mutta pelkäävät ihmisten suhtautumista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vammaiset lapset kohtaavat väkivaltaa ja hyväksikäyttöä jopa neljä kertaa todennäköisemmin kuin muut lapset. Keniassa on arviolta puolitoista miljoonaa eri tavoin vammaista lasta. Tämä on noin kymmenen prosenttia kaikista kenialaislapsista ja noin viisi prosenttia koko maan väestöstä. Kenian valtio on linjannut, että vammaisilla lapsilla tulisi olla yhtäläinen oikeus käydä samaa koulua muiden kanssa, mutta käytännön tasolla tämä ei toteudu.

Meibekissä vierailun lopuksi lapset haluavat laulaa ja kiittää vielä kertaalleen World Visionia saamastaan tuesta. Koko seurue liikuttuu huomionosoituksesta ja toivoo, että alueen vammaiset lapset ja nuoret tulevat jatkossakin kuulluiksi ja nähdyiksi.

Suomen World Visionin humanitaarisen avun keskiössä on ollut jo useamman vuoden ajan vammaisten pakolaisten oikeudet ja elämänlaatu. Järjestö on toteuttanut ulkoministeriön tuella onnistuneita vammaisprojekteja Keniassa, Ugandassa ja Irakissa.