Vapaaehtoiset terveystyöntekijät vähentävät tehokkaasti lapsikuolleisuutta kehitysmaissa

Kuva: Minna Annola

Paikallisten kouluttaminen vapaaehtoisiksi terveystyöntekijöiksi vähentää tehokkaasti lapsikuolleisuutta ja edistää koko yhteisön terveydentilaa syrjäisillä ja köyhillä seuduilla kehitysmaissa.

Arviolta 6,9 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kuolee joka vuosi, pääosa heistä täysin ehkäistävissä tai hoidettavissa oleviin syihin. Yksin keuhkokuumeeseen menehtyy noin miljoona lasta, ripuliin 700 000 ja malariaan arviolta 500 000 lasta.

– Kun terveystyöntekijät koulutetaan diagnosoimaan tautien ensioireet, he osaavat lähettää sairastuneet ajoissa lähiklinikalle. Samoin he osaavat tunnistaa aliravitsemuksen merkkejä ja neuvoa vanhempia esimerkiksi ripulin ehkäisyssä ja hoidossa, sanoo ohjelmakoordinaattori Merja Tikkanen-Vilagi Suomen World Visionista.

Terveystyöntekijät rohkaisevat naisia synnyttämään kylien klinikoilla. Samalla he seuraavat lasten kasvua sekä kertovat monipuolisen ravinnon ja rintaruokinnan tärkeydestä. Perheet saavat tietoa tarvittavista rokotuksista ja rokotuspaikoista.

Syrjäisille seuduille koulutettavat vapaaehtoiset terveysneuvojat saavuttavat myös ne perheet, jotka eivät välttämättä koskaan hyödy virallisista sairaalapalveluista tai kaupunkien sairaaloista pitkien välimatkojen takia.

Suomen World Vision panostaa kyläyhteisöjen omien terveystyöntekijöiden kouluttamiseen eri puolilla maailmaa. Vapaaehtoiset perehdytetään ravitsemus- ja hygienia-asioihin sekä yleisimpien tautien hoitoon ja ehkäisyyn.

Vapaaehtoisten terveystyöntekijöiden toteuttama neuvolajärjestelmä toimii tehokkaasti esimerkiksi Ambegaonissa Intiassa, missä aiemmin yli puolet lapsista oli aliravittuja, nyt enää alle seitsemän prosenttia.  Lähes kaikki seudun naiset synnyttävät ammattilaisen valvonnassa ja kaikki lapset rokotetaan.

– Uudet opit ja käytännöt leviävät kaikkein tehokkaimmin, kun niiden esittelijä on luotettavaksi koettu oman kylän henkilö. Hän tuntee kylänsä, sen kulttuurin sekä puhuu kyläläisten kanssa samaa kieltä, Tikkanen-Vilagi sanoo.

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 100 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi

Lisätiedot ja kuvat:

Merja Tikkanen-Vilagi
ohjelmakoordinaattori
merja.tikkanen@worldvision.fi
040 776 5027

Anna Pollari
tiedottaja
anna.pollari@worldvision.fi
040 515 4592