Vauvasta vaariin – terveysvapaaehtoiset auttavat syrjäseutujen perheitä

Segon tervesasemalla Keniassa lopetellaan äitien ja vauvojen tukiryhmän tapaamista. Ryhmää vetää World Visionin kouluttama vapaaehtoinen terveystyöntekijä. Vapaaehtoiset neuvovat kyläläisiä erilaisissa terveyteen liittyvissä asioissa; heidän apunsa tavoittaa niin vanhukset kuin vauvaperheetkin.
 
Segon kyläyhteisön äidit lähtevät kotiin; muovituolit kootaan sivuun ja vauvat sidotaan huiveilla selkään. Nuorilla äideillä on taas uutta tietoa mukanaan; osa on saanut apua imetykseen ja osa vie kotiin taaperoille tarkoitettua vitamiinilisää. Hygienia- ja ravitsemusasioita käydään läpi jokaisen kanssa.
 
Terveysvapaaehtoisten johtaja Nicholas jää aseman pihalle kertomaan lisää työstä, jota hän kollegoineen tekee. 
 
- Meitä on 20 ja toimimme kymmenessä Segon yhteisöön kuuluvassa kylässä Ngoswetin alueella. Täällä on paljon likaisesta vedestä ja huonosta hygieniasta johtuvaa sairastelua kuten ripulia. Myös ameeba on yleinen vaiva.
 
 
Suomalaisten kummien tuella koulutetaan Nicholaksen kaltaisia terveystyöntekijöitä eri maissa. Vapaaehtoiset perehdytetään ravitsemus- ja hygienia-asioihin sekä yleisimpien tautien hoitoon ja ehkäisyyn. 
 
- Opetamme esimerkiksi perheitä käyttämään vedenpuhdistustabletteja niissä kodeissa, joihin puhtaan veden lähdettä ei ole vielä saatu, Nicholas kertoo.
 
Vapaaehtoiset myös neuvovat perhesuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä sekä käyvät tarkastuskäynneillä niiden vanhusten luona, joiden on jo vaikea päästä liikkeelle. Samalla he seuraavat seudun lasten kasvua sekä kertovat monipuolisen ravinnon ja rintaruokinnan tärkeydestä. Lapsiperheet saavat tietoa tarvittavista rokotuksista ja rokotuspaikoista.
 

 
Ngoswetin kaltaisella syrjäisellä seudulla terveystyöntekijät rohkaisevat naisia synnyttämään kylien klinikoilla ja – mikä tärkeintä – neuvovat lähtemään ajoissa liikkeelle.   

- Kulkuyhteydet ovat hankalalia, joten vauvoja syntyy täällä paljon matkan varrelle, Nicholas toteaa.

Vapaaehtoisina toimivat naiset ja miehet tekevät tärkeää koulutus- ja valistustyötä oman työnsä ohella ilman korvausta. Heitä motivoi se, että tulokset näkyvät kotiseudun asukkaiden hyvinvoinnissa.

- Tulevaisuudessa on paljon toivoa, Nicholas sanoo.

Segon alueen noin 2 300 asukasta palvelee yksi ainoa sairaanhoitaja, joten vapaaehtoiset lisäkädet tulevat tarpeeseen. 

Vapaaehtoiset pelastavat myös henkiä. Kun heidät koulutetaan diagnosoimaan tautien ensioireet, he osaavat lähettää sairastuneet ajoissa klinikalle. Samoin he osaavat tunnistaa aliravitsemuksen merkkejä ja neuvoa vanhempia esimerkiksi ripulin ehkäisyssä ja hoidossa.

Syrjäisille seuduille koulutettavat vapaaehtoiset terveysneuvojat saavuttavat myös ne perheet, jotka eivät välttämättä koskaan hyödy virallisista sairaalapalveluista tai kaupunkien sairaaloista pitkien välimatkojen takia.
 
Segon kylän vapaaehtoiset yhteiskuvassa terveysklinikan pihamaalla.
 
Kuvat: Aleksi Hornborg ja Riku Nieminen
 
Voit tukea World Visionin terveystyötä eri maissa esimerkiksi lahjoittamalla Terve taapero -lahjan eettisestä lahjakaupastamme.