Vertaistuella maanviljelystä kannattavaa liiketoimintaa Ugandassa

Jo tuhannet pienviljelijät Kirewan alueella Ugandassa ovat liittyneet osuuskuntaan, jonka tehtävänä on muun muassa antaa tukea viljelymenetelmien kehittämiseen sekä lajikkeiden monipuolistamiseen. Vertaistuki on korvaamatonta sekä elinkeinon ammattimaistamisessa että ilmastonmuutokseen varautumisessa. 

Maanviljelys on merkittävä tulonlähde miljoonille ugandalaisperheille, mutta suurin osa viljelystä tapahtuu pientiloilla, ja esimerkiksi viljelytekniikat ja toiminnan suunnitelmallisuus ovat usein vielä lapsenkengissä. Ugandassa on myös käytössä ”middle-man” -järjestelmä, jossa asiamiehet käyvät ostamassa sadon sen kypsymishetkellä suoraan viljelijöitä tarjoten siitä usein huonon hinnan. Nyt sekä Ugandan hallitus että suomalaisten kummien rahoittaman Kirewan aluekehitysohjelman viljelijät ovat kuitenkin heränneet kehitystarpeeseen.

- Jo tuhannet alueen viljelijät ovat liittyneet osuuskuntaamme. Osuuskuntamaksuilla olemme voineet palkata teknikon, joka opastaa meitä muun muassa viljelymenetelmien kehittämisessä sekä kotieläinten hoidossa ja lääkitsemisessä. Ennen olemme lähes kaikki keskittyneet viljelemään ainoastaan maissia, mutta nyt olemme ottaneet rinnalle myös muita lajikkeita, kuten esimerkiksi valkosipulia, jota kasvatamme ainoastaan myyntiin. Lajikkeiden monipuolistamisella sekä kastelujärjestelmiä yhdessä kehittämällä lasten ravitsemustilanne paranee, ja voimme paremmin varautua ilmastonmuutokseen ja sen mukanaan tuomiin sadekausien rajuihin muutoksiin, kertovat osuuskunnan jäsenet.

Aiemmin viljelijäperheet saattoivat rahapulassaan myydä koko sadon asiamiehelle, jolloin ruokaa ei ollutkaan perheelle riittävästi ennen seuraavan sadon kypsymistä. Nyt Ugandassa on astunut voimaan laki, joka pakottaa jokaisen perheen jättämään tietty määrä sadosta omaksi ruuakseen. Tämän minimivaatimuksen täyttämisen lisäksi kirewalaisilla viljelijöillä on kuitenkin paljon suurempia suunnitelmia.

- Osuuskuntamme on rakentanut kunnon varastotilat sadon säilytystä varten. Näin voimme myydä sadon juuri silloin kun saamme siitä parhaan mahdollisen hinnan. Olemme todella perehtyneet siihen, mitä asiakkaamme tarvitsevat, ja mistä lajikkeista saamme parhaan mahdollisen tuoton. Meillä on parhaillaan sisällä laatusertifikaattihakemus, jonka saaminen mahdollistaisi sadon myymisen esimerkiksi suurille elintarviketehtaille hyvään hintaan, kertoo osuuskunnan puuhamies.

Koska yhden teknikon aika ei riitä kaikilla tiloilla käymiseen, World Vision on osallistunut paikallisten viljelijöiden kouluttamiseen. Joka alueelta on valittu yksi esimerkillinen viljelijä, joka kiertää lähitiloilla viemässä saamaansa oppia eteenpäin. Maanviljelystä on vihdoin tulossa perheille kannattavaa liiketoimintaa, ja esimerkiksi Kirewan naapurissa Nabuyogassa on jo perustettu oma vertaistukiryhmä nuorille viljelijöille, jotka ovat palanneet kaupungissa vietettyjen vuosien jälkeen takaisin kotiseudulleen harjoittamaan arvostettua ammattia.