Vesi mullisti äitien arjen

– Kävelimme ennen 12 kilometriä joelle saadaksemme vettä. Samalla kannoimme vauvaa ja kasaa pestäviä vaatteita. Mukana oli myös kotieläimiä, jotka piti juottaa, muistelee meibekiläinen Elisabeth Kosgei.

Tarina on tuttu monelle maaseudulla asuvalle kenialaisnaiselle; päivän tunnit kuluvat vedenhakuun, eikä jokivesien puhtaudessa ole kehumista. Aikaa työntekoon tai muihin askareisiin jää vähän.

Länsi-Keniassa sijaitsevassa Meibekin laaksossa vedenhakumatkat ovat nykyään historiaa, eikä raskaita kanistereita tarvitse kantaa kilometritolkulla. Suomen World Vision on rakentanut suomalaisten tuella yli 160 kilometriä pitkän vesijohtoverkoston, joka tuo puhtaan veden yli 35 000 asukkaalle.

Aiempia ongelmia voi olla vaikea edes kuvitella. Hyvästä hygieniasta oli mahdotonta huolehtia, sillä perheiden naiset pääsivät peseytymään noin kerran viikossa.

– No, olimme kyllä tosi likaisia, täräyttää Jane Chirchir.

– Säilytimme käytettyä pesuvettä 1–2 viikkoa ja käytimme sitä vielä vaatteiden pyykkäämisen ja keittiötarvikkeiden pesuun.

Naisten mukaan yksi pahimmista asioista oli kuitenkin synnyttäminen epäpuhtaissa oloissa. Sukulaisten täytyy kantaa litroittain vettä klinikalle, jotta tuore äiti ja vauva saatiin synnytyksen jälkeen pestyä.

Nyt kun vettä on kotiportaiden vieressä, naisten tarinat ovat aivan toisia.

– Olemme puhtaita ja klinikallakin riittää vettä. Synnyttänyt äitikin voi kylpeä vaikka 10 kertaa synnytyksen jälkeen, sanoo Chirchir.

Naisten asema vahvistuu

Vesiputkisto on vähentänyt sairauksia ja parantanut hygieniaa. Samalla se on tuonut aivan toisenlaisia positiivisia muutoksia; naisille on avautunut mahdollisuus ansaita omaa rahaa.

Perheenäideillä on nyt aikaa viljellä vihanneksia tai kasvattaa kotieläimiä. Vesiputkiston ansiosta vettä riittää peltojen kasteluun ja sadot ovat runsaita. Kun päivässä on enemmän tunteja omalle tekemiselle, moni on innostunut yrittämään.

Yksi heistä on Catherine Mutai, joka tienaa vihannesten myynnillä noin 4 000 shillinkiä (44–45 euroa) kuussa. Mutai uskoo tulojen vain kasvavan jatkossa. Omalla tilipussilla on ollut suuri vaikutus naisten asemaan ja omanarvontuntoon.

– Tuloilla voi huolehtia perheen perustarpeista, eikä rahaa tarvitse aina pyytää aviomiehiltä. Olemme tästä hyvin kiitollisia, hän sanoo.

Naapuri Stella Kiplagat on ryhtynyt kasvattamaan kanoja.

– Myyn joka kolmas viikko tiput ja saan niistä 100 shillinkiä kappaleelta. Jos myyn 60 tipua, se kattaa kaikkien lasteni koulumaksut, hän kertoo ylpeänä.

Vesiputkiverkoston ylläpidosta ja laajentamisesta huolehtii sen yhteyteen perustettu vesiosuuskunta. Osuuskunta kerää vedenkäytöstä pientä maksua, jonka avulla maksetaan korjauksia sekä palkkaa henkilöille, jotka huoltavat verkostoa. Näin varmistetaan verkoston kunto ja kestävyys. 

Suomalaiset ovat tukeneet vesiprojektia kummeina sekä ostamalla World Vision -lahjakaupasta eettisiä Vesiputki-lahjoja. Putkilahja on ollut lahjakaupan kestosuosikki.