World Vision ehkäissyt zikaviruksen leviämistä Kolumbiassa

World Visionin ohjelmamaassa Kolumbiassa todettiin Brasilian jälkeen eniten zikavirustartuntoja koko maailmassa.

Zikaviruksen leviäminen alkoi vuonna 2015 Brasiliasta ja on tällä hetkellä levinnyt laajalle Latinalaisessa Amerikassa. Kolumbiassa zikatartunnan on saanut yhteensä jo 100 000 ihmistä.

Kolumbian World Vision on työskennellyt aktiivisesti zikaviruksen leviämistä vastaan. Järjestö pitää valistuskoulutuksia ja luennoi viruksen ehkäisymuodoista yhteistyössä viranomaisten, YK:n lapsijärjestö Unicefin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Kolumbian terveysviranomaiset järjestävät lisäksi aktiivisesti valistuskampanjoita, jotta ihmiset välttyisivät zikavirustartunnalta ja denguekuumeelta.

Zikavirusta levittää Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka ovat samaa sukua denguekuumetta levittävien hyttysten kanssa. Zikavirus määriteltiin ensimmäisen kerran Ugandassa apinoissa vuonna 1947, ja ihmisellä se havaittiin ensimmäisen kerran Nigeriassa vuonna 1954. Virus saattaa aiheuttaa vakavia synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiölle, jos äiti altistuu infektiolle alkuraskauden aikana. Tartunnan epäillään aiheuttavan mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä vastasyntyneillä. Kolumbia, El Salvador ja Brasilia ovat jopa kehottaneet naisia olemaan tulematta raskaaksi, kunnes viruksesta ja sen vaikutuksista saadaan lisätietoa.

World Vision työskentelee 12 maassa, jossa zikavirusta on havaittu. World Vision on jakanut Kolumbiassa raskaana oleville naisille sekä koulujen oppilaille hyttysverkkoja, antanut hygieniaopastusta ja kannustanut hoitoon hakeutumiseen oireiden puhjetessa. Tällä hetkellä jo 433 000 kolumbialaista on avustettu.

Kolumbia on ensimmäinen maa Amerikan mantereella, joka julkisti kesällä 2016 viruksen päättyneeksi. Virus ei ole täysin hävinnyt maasta, mutta kun tartuntojen määrä on laskenut 6000:sta 600:aan voidaan epidemian kutsua päättyneeksi, Kolumbian terveysviranomaiset raportoivat.

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmoittanut, että zikaviruksen voi saada jopa neljä miljoonaa ihmistä Amerikan manterella vuoden 2016 aikana. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä kehitteillä rokote, jonka uskotaan tehoavan virukseen.