World Vision -viisautta Suomessa

Marraskuinen Helsinki kokosi keskustelufoorumin äärelle Euroopan ja Lähi-idän World Vision -toimistojen johtajia ja näiden työtä valvovien hallitusten jäseniä. Hyvän hallinnon ammattilainen Dan Ole Shani edusti järjestön kansainvälistä johtoa.

Itsenäiset maatoimistojen edustajat keskustelivat kolmipäiväisessä tapaamisessa muun muassa kehitysyhteistyön laadusta ja Afrikan sarven kriisistä. Kokoukseen osallistui myös kansainvälisen World Visionin (WVI) hyvään hallintoon keskittyvä johtaja Dan Ole Shani.

Tapasimme kenialaissyntyisen Shanin kokouksen tauolla ja puhuimme World Visionista ja toimivan hallinnon merkityksestä kehitysyhteistyössä.  

– Opiskelin nuorena miehenä kauppatieteitä ja valmistumisen jälkeen haaveilin urasta pankissa. Käytyäni Kenian World Visionin toimistolla vaikutuin siitä, kuinka suunnitelmallista työ oli. Ihmiset todella tiesivät, mitä olivat tekemässä.

Shani on työskennellyt World Visionissa liki 30 vuotta, pääosin käytännön kehitysyhteistyössä Afrikan mantereella. Kentällä työskennellessään Shani näki omin silmin puhtaan veden, koulutuksen ja paremman ruuan vaikutukset ihmisten elämässä.

– World Visionin vahvuus on nimenomaan aikaansaavassa työssä ruohonjuuritasolla, ihmisten parissa. Samalla se antaa kansainväliselle verkostolle kantavan äänen myös poliittisilla areenoilla, kuten YK:ssa. Meitä todella kuunnellaan.

Nyt Shanin asemapaikka on Lontoo. Osana kansainvälisen verkoston ylintä johtoa hän huolehtii siitä, että eri maissa toimivat World Visionin hallitukset tekevät oikeita asioita.

– Pyrin varmistamaan esimerkiksi sen, että maatoimistojen toimintaa johtaviin ja valvoviin hallituksiin valitaan ihmisiä, jotka täyttävät hallitusjäsenen vaatimukset eli he ovat vastuullisia ja rehellisiä, että heillä on sydän paikallaan.

Hänen mukaansa vahva hallitus on järjestön toiminnalle tärkeä.

– Hallitus on järjestön paikalliset kasvot. Viime kädessä esimerkiksi Suomen World Visionin hallitus vahvistaa suomalaisille, että kehitysyhteistyöhön menevä raha käytetään varmasti kunnolla.

Suomen World Visionin hallitukseen kuuluu puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi yhdeksän eri alojen asiantuntijaa. Hallituksen puheenjohtaja on Jukka Leppilampi.