World Visionin tapaama nepalilainen perheenisä: En pääse palaamaan perheeni luo

Maanjäristys on katkaissut yhteyden kotikylään, jossa perhe näkee nälkää ja toivoo, että isä tulisi pelastamaan heidät.

Kumar Bahaduur Gurung on nelilapsisen perheen isä, joka asuu syrjäisessä Singlan kylässä. Kumar oli tullut päivää ennen maanjäristystä asioimaan Gorkhaan, jonne on kotoa kahden päivän matka, ensin kävellen ja sitten autokyydillä.

Järistyksen jälkeen hän sai vielä matkapuhelimellaan yhteyden kylään. 
– Vaimoni ja neljä lastani olivat maanjäristyksen aikana syömässä lounasta. Kun talomme seinät huojuivat, he juoksivat ulos. Siinä samassa talo luhistui, kertoo Kumar. 

Puhelussa Kumarille valkeni, että jopa 75 % kylän taloista oli tuhoutunut. Arviolta 60–80 lasta ja vanhusta oli jäänyt loukkuun raunioihin. Maanjäristys sattui aikaan, jolloin kaikki työikäiset olivat pelloillaan. Lisäksi 20 muuta kyläläistä on kateissa. Kylässä asuu yhteensä 750 asukasta. 

– Vaimoni oli kauhuissaan ja pyysi minua palaamaan takaisin pelastamaan heidät. Lapsemme olivat nälkäisiä ja pyysivät ruokaa. Kaikki riisi ja maissi jäi luhistuneisiin raunioihin.

Perheet etsivät nyt metsästä hedelmiä, ja syövät niitä nälkäänsä.

– Haluaisin pelastaa perheeni ja kyläläiseni, mutta en tiedä mitä voisin tehdä. Kylään on yritetty päästä helikopterilla jo kaksi kertaa turhaan. Olen kylän päälliköistä ainoa, joka on päässyt turvaan. Tuon jälkeen en ole kuullut kenestäkään mitään, kertoo Kumar Bahadur Gurung.

Hätäapua jo tuhannelle perheelle

World Visionin avustusjoukot kartoittavat parhaillaan Kathmandun alueen syrjäisten kylien tilannetta. Maanjäristyksen aiheuttama tuho on valtavaa. Tiet jo ennestään vaikeakulkuisille alueille ovat poikki ja maanjäristyksen uhrit ovat vailla hoitoa. Ihmiset näkevät jopa nälkää.

–    Raunioihin hautautuneiden eloonjääneiden kannalta aika on kulumassa loppuun, kertoo Juha Virtanen, Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö.

World Vision aloitti tiistaina jakamaan hätäaputarvikkeita tuhannelle perheelle. Tavoitteena on auttaa 100 000 ihmistä Bhaktapurissa, Gorkhassa, Lalitpurissa ja Lamjungissa. World Vision keskittyy myös lastensuojeluun. Järjestö perustaa kolme paikkaa, johon lapset voivat turvallisesti kokoontua leikkimään. 

World Visionilla on Nepalissa 205 työntekijää ja 73 kehitysohjelmaa.

Suomen World Vision on käynnistänyt katastrofikeräyksen uhrien auttamiseksi:

Puhelinlahjoitus: Soita numeroon 0600 55 88 99 (20 € + pvm) tai lähetä tekstiviesti AUTAN numeroon 16499 (10 €).

Keräystili: FI3280001570768136, viite 253145.

Verkkolahjoitus: www.worldvision.fi/katastrofiapu