Yli puoli miljoonaa ihmistä vaatii toimia lapsikuolleisuuden vähentämiseksi

(kuva: Minna Annola)

Yli 550 000 ihmistä yli 80 eri maassa osallistui nettitempaukseen lasten terveyden puolesta. Tempaus on osa kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin globaalia toimintaviikkoa, joka päättyy tänään, lapsen oikeuksien päivänä.

– Perheet, työporukat ja julkkikset Armeniasta Suomeen ja Intiaan nostivat kätensä ilmaan ja julkaisivat kuvan itsestään tempauksen kuvaseinällä netissä. Näin he vaativat päättäjiltä toimia lapsikuolleisuuden vähentämiseksi, kertoo Anne Pönni, Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteiden johtaja.

Kampanjoinnin tavoitteena on kiinnittää huomio korkeisiin lapsikuolleisuuslukuihin sekä lasten yleisimpiin kuolinsyihin kuten keuhkokuumeeseen, malariaan tai synnytyskomplikaatioihin.

Lapsikuolleisuus on vähentynyt kolmanneksen 20 vuodessa, mutta yhä lähes seitsemän miljoonaa lasta kuolee joka vuosi alle 5-vuotiaana.

– Valtaosa näistä kuolemista voitaisiin estää helposti ja varsin pienin resurssein: parantamalla perusterveydenhuoltoa, puhtaan veden saantia ja ravitsemusta sekä kouluttamalla lisää kätilöitä synnytyksiin. Myös rintaruokinnalla ja riittävillä rokotuksilla on tärkeä rooli, sanoo Pönni.

193 maailman valtiota on allekirjoittanut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen. Se turvaa lapsille perusoikeudet, joihin kuuluu myös oikeus terveyteen ja riittäviin terveyspalveluihin. Ratifioimalla sopimuksen valtiot ovat sitoutuneet muuttamaan lakinsa ja toimintansa, jotta näin tapahtuisi.

Lapsikuolleisuus on kuitenkin yhä korkea paitsi kehitysmaissa myös monessa keskituloisessa maassa kuten voimakkaan talouskasvun Intiassa, missä kuolee lähes 1,7 miljoonaa alle viisivuotiasta joka vuosi.

– Haluamme kampanjalla korostaa, että terveys kuuluu kaikille lapsille. Terveyspalveluiden ja -valistuksen tulee tavoittaa myös ne haavoittuvimmat lapset ja aikuiset syrjäisillä maaseuduilla tai suurkaupunkien slummeissa, Pönni toteaa.

 

taustaa:

Nettitempaus ja kansainvälinen toimintaviikko (Global Week of Action) ovat osa World Visionin maailmanlaajuista viisivuotista Child Health Now -kampanjaa, jonka tavoitteena on kiinnittää päättäjien huomio korkeisiin lapsikuolleisuuslukuihin ja yleisimpiin ja samalla ehkäistävissä oleviin kuolinsyihin. www.childhealthnow.org

World Vision käyttää vuosittain 380 miljoonaa dollaria terveystyöhön ja lapsikuolleisuuden vähentämiseen. Varoja suunnataan muun muassa raskaana olevien naisten ja alle 5-vuotiaiden terveyden ja ravitsemuksen parantamiseen.