Äiti hymyilee kameralle ja pidää vauvansa sylissä.

Kigamba, Burundi

Aluekehitysohjelma

Kigamba sijaitsee Koillis-Burundissa Cankuzon maakunnassa. Maakunta sijoittuu kaikista haavoittuvimpien alueiden joukkoon Burundissa. Kigambassa asuu n. 56 000 asukasta. Kummilapsia alueella on noin 1 800. Heistä noin 800 odottaa vielä omaa suomalaista kummia.

Kigamban perheiden pääelinkeinoina ovat maanviljely ja karjanhoito. Viljelyssä käytetään perinteisiä viljelymenetelmiä, ja naiset ja lapset kantavat päävastuun maanviljelystä. Puhtaasta vedestä on pulaa ja vesiperäiset sairaudet uhkaavat lasten terveyttä. Malaria on alueen yleisin lasten kuolinsyy. Aliravitsemus on yksi vaikeimmista ongelmista Burundissa, ja siitä kärsii joka toinen alle viisivuotias lapsi. Osa alueen lapsista työskentelee muissa perheissä lapsityöläisinä, joiden työ on raskasta vedenkantoa tai puiden keräämistä. Palkka on vähäistä, eikä lapsilla ei ole mahdollisuutta käydä koulua.

Palvelut ovat Kigamban perheille puutteellisia: hankealueella on 22 peruskoulua, joissa opiskelee yhteensä noin 12 000 oppilasta. Toimivia juomavesipisteitä on 172, mutta ne sijaitsevat kaukana ihmisten asutuksista, ja monet käyttävät siksi jokien ja muiden luonnonlähteiden vettä. Vain joka viidennellä asukkaalla on käytössään kunnolliset vessat. Alueella on vain kuusi terveysasemaa.

Lue Kigamban vuosikirje vuodelta 2022 »

Kartta Kigamban sijainnista Burundin kartalla.

Aloittaessamme työn haasteina olivat

Tässä olemme nyt

Aikajana työstämme Kigambassa.
Äiti pitää vauva sylissään ja kävelee kohti kameraa, pitäen toista lastaan kädestä kiinni. Taustalla näkyy talo.
Äiti ja lapset Kigambassa
Koululaiset koulun portailla burundissa
Burundilainen koulu
Nainen ja mies kantaa ruokaa pelloilta
Peltotyöt
Burundilaiset pelloilla töissä