Päivä lapsen elämässä Perun El Salvadorissa

Andren El Salvadorissa

Andren – El Salvador, Peru 

11-vuotias Andren herää aamulla kuuden jälkeen. Hän syö kotona äidin valmistaman puuron. Kouluun Andren menee maksullisella mopotaksilla. Koulupäivä alkaa yhdeksältä ja loppuu yhdeltä iltapäivällä.  

Koulussa ei tarjota kouluruokaa, joten kotiin palatessaan Andren on nälkäinen. Lounaaksi hän saa maitoa ja aamulla tehtyä puuroa. Äidillä ei aina ole varaa ostaa maitoa. 

Illalliselle perhe kokoontuu yhteen ja syö runsaamman aterian.  

Andren tekee läksyt lounaan jälkeen. Kirjoja ei ole, mutta Andren on ostanut koulusta opettajan ottamia harjoituskopioita. Kaikilla lapsilla ei ole varaa ostaa kopioita. Tällöin opettajat maksavat ne omasta pienestä palkkapussistaan. Andren käy kunnallista koulua, joka on periaatteessa ilmainen, mutta kouluun rekisteröitymisestä pitää maksaa joka vuosi.  

Arkisin Andren auttaa äitiä kotiaskareissa. Hän siivoaa taloa ja pesee lattian. Vapaa-ajallaan hän leikkii mielellään piilosta. Vapaa-aikaa ei tosin ole paljon, sillä hänen pitää ansaita perheelle rahaa. Siksi Andren menee joka lauantai serkkujensa kanssa vartioimaan autoja. Hän vartioi autoja klo 9-15, oli sää mikä tahansa.  

Andren menee nukkumaan puoli kahdeksan aikaan, mutta lauantaisin hän saa valvoa myöhempään. Aherrettuaan töissä kuusi tuntia hän menee ansaitulle levolle ennen yhdeksää.