Päivä lapsen elämässä Intian Rajnandgaonissa

Reena Rajnandgaonissa

Reena – Rajnandgaon, Intia 

12-vuotias Reena herää aamulla seitsemältä. Päivä alkaa veden kantamisella kotiin kylän kaivolta ja kodin siivoamisella. Kun taloustyöt on tehty, vuorossa on läksyjen teko.  

Koulu alkaa klo 11.45. Suurten oppilasmäärien vuoksi opetusta annetaan kahdessa vuorossa: osa oppilaista käy koulua aamupäivisin ja toiset iltapäivisin.  

Matkan kouluun Reena taittaa kävellen reilussa puolessa tunnissa vesialtaiden ja lehmien värittämän maaston halki. Betoniteiden rakentamisen jälkeen Reenan koulumatka sujuu sadekaudellakin paremmin, sillä hänen ei tarvitse enää tarpoa kouluun mutavellissä. 

Kuudennella luokalla oleva Reena opiskelee äidinkieltä chhattisgarhia, matematiikkaa, englantia, luonnontieteitä, yhteiskuntaoppia ja kuvaamataitoa. Reenan lempiaine on matematiikka. Koulussa opetellaan myös käytännön taitoja, joita maaseudulla elämä edellyttää.  

Reena käy valtion ylläpitämää koulua, jossa luokkahuone on pieni ja opetustarvikkeista on pulaa. Pulpetteja on nyt saatu vähän, mutta aiemmin oppilaat istuivat pelkällä savilattialla. Nykyään Reenan koulussa oppilaat saavat lounaan. Reenan luokalla on 50 oppilasta, joista muutamat ovat samasta kylästä kuin hän. Välitunneilla pelataan tyttöjen kesken kabbadia, joka on perinteinen intialainen pallopeli. Koulupäivän päättyessä ilta jo hämärtää. Reenan saapuessa kotiin seitsemältä on jo pimeää. 

Reena asuu maatyöläisinä työskentelevien vanhempiensa, isoäidin, viiden sisaruksen sekä isoveljien perheiden kanssa, joten tungosta pienessä talossa riittää. Illalla koko perhe kerääntyy yhteen syömään äidin ja isoäidin valmistamaa illallista. Ruokana on linssimuhennosta, jota syödään riisin kanssa. Lisänä on omasta kasvimaasta saatuja vihanneksia. Perhe saa nyt useamman sadon vuodessa vuoroviljelyn ja kastelujärjestelmän ansiosta, joten monipuolista ja terveellistä ruokaa riittää paremmin kaikille. Perheellä ei ole vielä omaa lehmää, joten he ostavat maitoa naapurilta.  

Illallisen jälkeen Reena pesee astiat ja lähtee sen jälkeen tukiopetukseen, jossa mm. kerrataan matematiikkaa ohjaajan kanssa ja tehdään yhdessä koulusta saatuja kotitehtäviä. 

Yhdeksän aikaan illalla on aika mennä nukkumaan. Pitkän, toimeliaan päivän jälkeen on ihana vaipua uneen.