Päivä lapsen elämässä Ruandan Umuravassa

Uwimana Umuravassa

Uwimana – Umurava, Ruanda

Uwimana on 7-vuotias tyttö. Hän asuu äitinsä ja 2,5 -vuotiaan pikkuveljensä kanssa. Heidän isänsä kuoli kaksi vuotta sitten. Siitä asti elämä on ollut hyvin vaikeaa.  

”Herään kello seitsemältä ja joskus syön aamiaiseksi perunoita, jos kotona on ruokaa. Tykkään auttaa äitiäni ruoanlaitossa ja veden hakemisessa”, Uwimana kertoo. Käy ilmi, ettei Uwimana käy koulua. 

Perheellä on pulaa ruuasta. Äiti on sairaalloinen, mutta tekee töitä naapureiden maatiloilla, tosin työtä ei riitä joka päivälle. Silloin ei myöskään ole ruokaa, ja syötävää on pyydettävä muilta kyläläisiltä.  

Perhe asuu savitalossa, joka ei aina suojaa sateilta tai rajuilmoilta. Äiti nukkuu lastensa kanssa lähekkäin, jotta kaikki pysyisivät lämpiminä.  Patjana on vanha maissisäkki. Perhe ei omista juuri mitään muuta kuin vaatteet, jotka heillä on päällään. 

”Lempipelini on pallopeli ja tykkään leikkiä ystäväni Buhinjan kanssa”, sanoi Uwimana. Hän tykkää myös hyppiä hyppynarulla ja hän näyttää, miten sitä tehdään. Uwina hymyilee ujosti, kun olemme lähdössä. Ensimmäinen hymy pitkään aikaan, yksi naapureista kertoo.