Yhteydenpito kummilapsen kanssa

Kummeja on monenlaisia ja jokaisen kummin tuki on tärkeää. Voit itse hyvillä mielin valita, millainen kummius sopii sinulle. Osa kirjoittaa kummilapselle muutaman kerran kummiuden aikana ja osa säännöllisesti. Osa kummeista kypsyttelee ajatusta kirjeen kirjoittamisesta pitkään ja kirjoittaa kummilapselle vasta vuosien kuluttua kummiuden alkamisesta. Kummius ei velvoita yhteydenpitoon kummilapsen kanssa. Tärkeintä on säännöllinen tukesi, sillä se mahdollistaa muutoksen kummilapsesi kotiseudulla.

Suomen posti ilmoittaa, että kuljetusyhteydet toimivat jälleen suurimpaan osaan maailmaa. Koronapandemian vuoksi lähetyksiin voi kohdistua edelleen merkittäviä viiveitä. Paras tapa kirjoittaa kummilapselle on lähettää viesti Plus-palvelun kautta. 

Koronatilanne vaihtelee maittain nopeastikin, mikä voi vaikuttaa sekä Plus-palvelusta lähetettyjen viestien että postitse lähetettyjen kirjeiden jakeluun kummilasten kotimaassa. Kaikki viestit kuitenkin toimitetaan lapsille sitten, kun se on varmasti turvallista. Se, että he tietävät kummin Suomessa ajattelevan heitä, ilahduttaa varmasti, vaikka viesti saapuisikin hieman myöhemmin.

Miten kuulen kummilapsestani?

Saat nämä kummipostit riippumatta siitä, oletko itse kummilapseen yhteydessä vai et:

•    Kummilapsen ensimmäinen kirje, jossa hän kertoo tarkemmin elämästään. Saat kirjeen kummien Plus-palveluun noin kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun olet ryhtynyt kummiksi. Tämän jälkeen voit itse valita, onko kirjeenvaihto sinun juttusi.
•    Kerran vuodessa saat postissa vuosiraportin, jossa on kummilapsen tuorein kuva ja hänen terveisensä tai piirroksensa.
•    Yhä useampi kummi saa myös kerran vuodessa videotervehdyksen kummilapseltaan. Videotervehdykset tulevat nähtäväksesi Plus-palveluun.
•    Joulun aikaan kummilapsesi lähettää sinulle postitse joulutervehdyksen. 
•    Keväisin saat vuosikirjeen, jossa kerromme, miten työ kummilapsesi kotiseudulla etenee. Vuosikirjeessä raportoidut edistysaskeleet on tehty sinun ja muiden suomalaisten kummien tuella. Lähetämme vuosikirjeen ensisijaisesti sähköpostilla.
•    Löydät lisää tositarinoita kummilapsesi kotiseudulta World Vision -lehdestä ja sähköisestä uutiskirjeestämme. Muista seurata meitä myös Facebookissa ja Instagramissa. Voit myös tavata kummilapsesi joko osallistumalla kummien opintomatkalle tai matkustamalla omatoimisesti kummilapsesi luo.
 

Lähettäisinkö kummilapselleni tervehdyksen?

Yhteydenpito kummilapseesi sähköisesti tai kirjeitse tuo iloa elämääsi monin tavoin:
•    se on ystävyyden osoitus
•    voit tutustua toisenlaiseen kulttuuriin pintaa syvemmältä ja kertoa omastasi
•    kummilapsesi saa tietää olevansa sinulle tärkeä
•    voit kannustaa kummilastasi ja hänen vanhempiaan panostamaan lapsen koulunkäyntiin
 

Viestin lähettäminen on helpointa Plus-palvelussa. Voit ilahduttaa kummilastasi sähköisellä viestillä ja kuvalla sekä kirjoittaa myös suomeksi, sillä käännämme viestisi.

Mistä kirjoittaisin?

Voit kirjoittaa melkein mistä tahansa: perheestäsi, asuinpaikastasi, vuodenajoista, suomalaisista tavoista tai luonnosta. Parhaiten pääset liikkeelle muistelemalla omaa lapsuuttasi. Mistä olit itse kiinnostunut? Miten käytit aikaasi? Lapsilla on kaikkialla maailmassa yllättävän samankaltaisia ajatuksia ja unelmia.
Viestin tai kirjeen kirjeen mukana voit myös lähettää valokuvan perheestäsi tai piirroksen. Uskonto ja politiikka ovat aiheita, joista ei kummilapsille voi kirjoittaa, sillä perheiden kulttuuriset taustat vaihtelevat suuresti.

Kambodzalaiset tytöt koulussa

Millä kielellä kirjoittaisin?

Jos mahdollista, kirjoita englanniksi. Peruun voit kirjoittaa myös espanjaksi. Kirjeesi käännetään tarvittaessa lapsen äidinkielelle World Visionin paikallisessa toimistossa. 

Jos kirjoitat suomeksi, käännämme viestisti puolestasi. Paras tapa kirjoittaa kummilapselle on tehdä se Plus-palvelun kautta. Plussassa viestin mukaan voi liittää halutessaan yhden kuvan. 

Kummi on englanniksi “sponsor” ja kummilapsi “sponsored child”. Espanjaksi kummi on "patrocinador" (mies) tai "patrocinadora" (nainen). Kummilapsi on espanjaksi "niño apadrinado" (poika) tai "niña apadrinada" (tyttö).

Näin lähetät kirjeen postissa:

Postiyhteydet Suomesta toimivat jälleen suurimpaan osaa maailmaa. Kuljetuksissa voi olla edelleen koronapandemian vuoksi merkittäviä viiveitä. Paras tapa kirjoittaa kummilapselle on tehdä se Plus-palvelun kautta.

Mikäli et voi käyttää Plus-palvelua ja tarvitset apua kirjeen kääntämisessä englanniksi, voit lähettää paperisen kirjeen tai kortin Suomen toimistollemme osoitteella Suomen World Vision, Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki. Kirjoita kirjepaperiin tai postikorttiin lapsen koko nimi ja yhteysnumero, oma koko nimesi ja kumminumerosi. Jos lähetät postikortin, lähetä se meille kirjekuoressa. Käännämme viestisi englanniksi ja lähetämme sen skannattuna kummilapsesi kotimaahan. Mikäli haluat, että kirjeesi ja käännös lähetetään kummilapsellesi postitse, liitä mukaan tarvittava määrä postimerkkejä. 

Havainnekuva kirjeestä

Näin lähetät kirjeen postissa

Suomen posti on ilmoittaa, että kirjeposti kulkee jälleen suurimpaan osaan maailmaa. Koronapandemian vuoksi lähetysten kuljetuksessa voi edelleen olla viiveitä. On myös huomioitavaa, että pandemiatilanne vaihtelee, mikä voi vaikuttaa lähetysten jakeluun kummilasten kotimaissa. Paras ja varmin tapa kirjoittaa kummilapselle on tehdä se Plus-palvelun kautta. 

Mikäli lähetät lapselle kirjeen postissa, kirjoita kirjeen yläosaan tai postikortin osoitekenttään kummilapsesi nimi ja yhteysnumero, oma nimesi ja kumminumerosi. Laita valmis kirje tai kortti kirjekuoreen (max. A4 kokoinen kuori). Kirjoita kuoren osoitekenttään kummilapsesi kotimaan kirjeenvaihto-osoite. Osoitteet löydät täältä. Turvallisuussyistä älä merkitse lähettäjän tietoihin omaa nimeäsi ja osoitettasi, merkitse lähettäjäksi Suomen World Vision, Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki, Finland. Kirjoita kuoren kääntöpuolelle kummilapsesi etunimi ja yhteysnumero. Liimaa kuoreen tarvittava määrä postimerkkejä, priority-tarra sekä vihreä CN22-tulliselvitystarra (postista), jos lähetät kirjeen mukana lahjan. 

Mitä voin lähettää kirjeen mukana?

Osa kummeista haluaa muistaa kummilasta myös pienellä lahjalla kirjeen mukana. Tämä on mukava ajatus, ja lahjan tulee mahtua korkeintaan A4-kokoiseen (30 cm x 21 cm) ja 3 cm:n paksuiseen kirjekuoreen. Tätä kookkaammat lähetykset eivät välttämättä löydä perille, tuottavat vapaaehtoisillemme lisätyötä, jäävät usein tulliin eikä World Vision voi maksaa niistä tulevia kalliita tullimaksuja. Lahjat halutaan myös pitää kohtuullisina, ettei niiden saapuminen aiheuta yhteisössä eriarvoisuutta.
Esimerkkejä lahjoista, jotka mahtuvat ohjeiden mukaiseen kirjelähetykseen:
•    kouluvihkot, kynät, kumit, penaali tai viivoitin
•    tarrat, englanninkieliset lastenkirjat tai tehtäväkirjat, kalenteri
•    aurinkokennolla toimiva taskulaskin
•    kangaskassi, ohut myssy, mekko, t-paita, paitapusero tai huivi

Tärkeää:
•    Käytä aina tavallisia ja huomiota herättämättömiä kirjekuoria tai kuplamuovikuoria. Älä lähetä arvokkaan näköisiä tai laatikonmuotoisia kirjeitä. Ne saattavat kadota matkalla.
•    Jos lähetät kirjekuoressa lahjoja, teippaa kuori huolella.
•    Jos kirje sisältää tavaraa, siihen on kiinnitettävä pieni tulliluettelo CN22, jonka saa Postista. Huomioi, että maakohtaiset tullimääräykset säätelevät, mitä kuhunkin maahan saa lähettää ja minkä arvoinen lähetys on vielä tullivapaa. World Vision ei lunasta tulliselvitykseen jääneitä lähetyksiä. 
•    Älä lähetä kirjeessä rahaa, elintarvikkeita, koruja, siemeniä, rannekelloja, litiumparistoja tai elektroniikkaa. 
•    Tarkista, että kirjeen paksuus on ehdottomasti alle 3 cm.