Yhteydenpito kummilapsen kanssa

Kummeja on monenlaisia ja jokaisen kummin tuki on tärkeää. Voit itse hyvillä mielin valita, millainen kummius sopii sinulle. Osa kirjoittaa kummilapselle muutaman kerran kummiuden aikana ja osa säännöllisesti. Osa kummeista kypsyttelee ajatusta kirjeen kirjoittamisesta pitkään ja kirjoittaa kummilapselle vasta vuosien kuluttua kummiuden alkamisesta. Kummius ei velvoita yhteydenpitoon kummilapsen kanssa. Tärkeintä on säännöllinen tukesi, sillä se mahdollistaa muutoksen kummilapsesi kotiseudulla.

Koronatilanteesta johtuen Suomen posti on nyt ilmoittanut, ettei kirjeposti Suomesta kohdemaihimme kulje tällä hetkellä. Paras tapa kirjoittaa kummilapselle on nyt Plus-palvelun kautta tai lähettämällä tervehdyksesi sähköpostitse osoitteeseen kummiposti@worldvision.fi. Liitä viestiin kumminumerosi ja kummilapsen yhteysnumero. Liitteksi voit myös laittaa yhden kuvan. 

Kummipostin kulkemisessa tulee nyt olemaan viivästyksiä myös kohdemaissamme, koska ihmisten liikkumista on rajoitettu. Kaikki viestit kuitenkin toimitetaan lapsille sitten, kun se on varmasti turvallista. Se, että he tietävät kummin Suomessa ajattelevan heitä, ilahduttaa varmasti, vaikka viesti saapuisikin hieman myöhemmin.

Miten kuulen kummilapsestani?

Saat nämä kummipostit riippumatta siitä, oletko itse kummilapseen yhteydessä vai et:

•    Kummilapsen ensimmäinen kirje, jossa hän kertoo tarkemmin elämästään. Saat kirjeen noin kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun olet ryhtynyt kummiksi. Tämän jälkeen voit itse valita, onko kirjeenvaihto sinun juttusi.
•    Kerran vuodessa saat postissa vuosiraportin, jossa on kummilapsen tuore kuva ja hänen terveisensä tai piirroksensa.
•    Yhä useampi kummi saa myös kerran vuodessa videotervehdyksen kummilapseltaan. Sen lähetämme sähköpostitse.
•    Joulun aikaan kummilapsesi lähettää sinulle postitse joulutervehdyksen. 
•    Keväisin saat vuosikirjeen, jossa kerromme, miten työ kummilapsesi kotiseudulla etenee. Vuosikirjeessä raportoidut edistysaskeleet on tehty sinun ja muiden suomalaisten kummien tuella. Lähetämme vuosikirjeen ensisijaisesti sähköpostilla.
•    Löydät lisää tositarinoita kummilapsesi kotiseudulta World Vision -lehdestä ja sähköisestä uutiskirjeestämme. Muista seurata meitä myös Facebookissa ja Instagramissa. Voit myös tavata kummilapsesi joko osallistumalla kummien opintomatkalle tai matkustamalla omatoimisesti kummilapsesi luo.
 

Lähettäisinkö kummilapselleni tervehdyksen?

Yhteydenpito kummilapseesi sähköisesti tai kirjeitse tuo iloa elämääsi monin tavoin:
•    se on ystävyyden osoitus
•    voit tutustua toisenlaiseen kulttuuriin pintaa syvemmältä ja kertoa omastasi
•    kummilapsesi saa tietää olevansa sinulle tärkeä
•    voit kannustaa kummilastasi ja hänen vanhempiaan panostamaan lapsen koulunkäyntiin
 

Viestin lähettäminen on helpointa Plus-palvelussa. Voit ilahduttaa kummilastasi sähköisellä viestillä ja kuvalla sekä kirjoittaa myös suomeksi, sillä käännämme viestisi.

Mistä kirjoittaisin?

Voit kirjoittaa melkein mistä tahansa: perheestäsi, asuinpaikastasi, vuodenajoista, suomalaisista tavoista tai luonnosta. Parhaiten pääset liikkeelle muistelemalla omaa lapsuuttasi. Mistä olit itse kiinnostunut? Miten käytit aikaasi? Lapsilla on kaikkialla maailmassa yllättävän samankaltaisia ajatuksia ja unelmia.
Viestin tai kirjeen kirjeen mukana voit myös lähettää valokuvan perheestäsi tai piirroksen. Jos kirjoitat uskonnosta tai politiikasta, muistathan hienotunteisuuden, sillä perheiden kulttuuriset taustat vaihtelevat suuresti.

Kambodzalaiset tytöt koulussa

Millä kielellä kirjoittaisin?

Jos mahdollista, kirjoita englanniksi. Peruun voit kirjoittaa myös espanjaksi. Kirjeesi käännetään tarvittaessa lapsen äidinkielelle World Visionin paikallisessa toimistossa. 

Jos kirjoitat suomeksi, käännämme viestisti puolestasi. Helpointa on käyttää sähköistä kummien Plus-palvelua. Toinen vaihtoehto on lähettää kirje ensin Suomen toimistoomme, Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki. Muista liittää mukaan postimerkit, jotka tarvitaan kirjeen lähettämiseen Suomen toimistostamme kummilapsen kotimaahan. Käännöspalveluamme käyttäessäsi kirjeesi toimittaminen perille kestää hieman kauemmin. Lähetämme alkuperäisen kirjeesi tai korttisi aina käännöksen mukana lapselle.

Kummi on englanniksi “sponsor” ja kummilapsi “sponsored child”. Espanjaksi kummi on "patrocinador" (mies) tai "patrocinadora" (nainen). Kummilapsi on espanjaksi "niño apadrinado" (poika) tai "niña apadrinada" (tyttö).

Havainnekuva kirjeestä

Näin lähetät kirjeen postissa:

Koronatilanteesta johtuen Suomen posti on ilmoittanut, ettei kirjeposti Suomesta kohdemaihimme kulje tällä hetkellä. Paras tapa kirjoittaa kummilapselle on nyt Plus-palvelun kautta tai lähettämällä tervehdyksesi sähköpostitse osoitteeseen kummiposti@worldvision.fi. Liitä viestiin kumminumerosi ja kummilapsen yhteysnumero. Liitteksi voit myös laittaa yhden kuvan. 

Kirjoita kirjepaperiin tai postikorttiin lapsen koko nimi ja yhteysnumero, oma koko nimesi ja kumminumerosi. Jos olet lähettämässä postikorttia, laita se silti kirjekuoreen. Merkitse kirjekuoreen lähettäjäksi Suomen World Vision, Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki, Finland. Turvallisuussyistä älä merkitse kirjekuoreen omaa osoitettasi. Kirjoita myös kirjekuoren taakse kummilapsesi etunimi ja kummilapsen yhteysnumero. Osoitteen kummilapsesi kotimaahan löydät täältä.

Mitä voin lähettää kirjeen mukana?

Osa kummeista haluaa muistaa kummilasta myös pienellä lahjalla kirjeen mukana. Tämä on mukava ajatus, ja lahjan tulee mahtua korkeintaan A4-kokoiseen (30 cm x 21 cm) ja 3 cm:n paksuiseen kirjekuoreen. Tätä kookkaammat lähetykset eivät välttämättä löydä perille, tuottavat vapaaehtoisillemme lisätyötä, jäävät usein tulliin eikä World Vision voi maksaa niistä tulevia kalliita tullimaksuja. Lahjat halutaan myös pitää kohtuullisina, ettei niiden saapuminen aiheuta yhteisössä eriarvoisuutta.
Esimerkkejä lahjoista, jotka mahtuvat ohjeiden mukaiseen kirjelähetykseen:
•    kouluvihkot, kynät, kumit, penaali tai viivoitin
•    tarrat, englanninkieliset lastenkirjat tai tehtäväkirjat, kalenteri
•    aurinkokennolla toimiva taskulaskin
•    kangaskassi, ohut myssy, mekko, t-paita, paitapusero tai huivi

Tärkeää:
•    Käytä aina tavallisia ja huomiota herättämättömiä kirjekuoria tai kuplamuovikuoria. Älä lähetä arvokkaan näköisiä tai laatikonmuotoisia kirjeitä. Ne saattavat kadota matkalla.
•    Jos lähetät kirjekuoressa lahjoja, teippaa kuori huolella.
•    Jos kirje sisältää tavaraa, siihen on kiinnitettävä pieni tulliluettelo CN22, jonka saa Postista. Huomioi, että maakohtaiset tullimääräykset säätelevät, mitä kuhunkin maahan saa lähettää ja minkä arvoinen lähetys on vielä tullivapaa. World Vision ei lunasta tulliselvitykseen jääneitä lähetyksiä. 
•    Älä lähetä kirjeessä rahaa, elintarvikkeita, koruja, siemeniä, rannekelloja, litiumparistoja tai elektroniikkaa. 
•    Tarkista, että kirjeen paksuus on ehdottomasti alle 3 cm.