Kestoside voi muuttaa kehitysmaan tytön elämän

03/01/2018 - 08:55

Kuukautiset ovat ongelma monelle kehitysmaan tytölle. Niiden aikana jäädään koulusta pois, sillä menkkoihin liittyy häpeää. Toimivia ja edullisia kuukautissuojia on vaikea löytää. Ugandassa tyttöjen tilanne on parantunut kummien tuella: Nabuyogassa käytetään nyt kestositeitä, joita tytöt valmistavat itse. Siteiden tuoma hyöty ulottuu pitkälle nuorten tulevaisuuteen. 

Kestoside voi muuttaa kehitysmaan tytön elämän

Nabuyogan kummihankkeessa työskentelevä Martin Wanyama kertoo tarinan, kuinka eräs seudun tyttö tuli kuukautisten aikana kouluun; suoja petti ja verta vuosi vaatteille ja tuolille. Kaikki näkivät tahrat ja tyttöä kiusattiin. Hän jätti lopulta koulun kokonaan kesken.
 

Tarina ei ole poikkeuksellinen. Kunnollisten suojien puute ja häpeän pelko saavat tytöt jäämään pois koulusta useana päivänä kuussa. Säännöllisellä poissaololla on vaikutusta koulumenestykseen ja edistymiseen opinnoissa. Osa jättää menkkojen takia koulun kokonaan kesken.
 

- Kertakäyttösiteet ovat valtavan kalliita. Yksi paketti maksaa noin 3 500 shillinkiä ja perhe saattaa juuri ja juuri tienata 100 shillinkiä päivässä, Wanyama kertoo. 


Vaikka varaa olisi, tytöt eivät usein kehtaa pyytää rahaa isiltään, jotka ovat yleensä vastuussa perheen taloudesta.


Kehitysmaissa kuukautissuojina käytetään muun muassa kangasriepuja, paperia tai banaaninlehtiä. Mikään niistä ei ole kovin luotettava suoja, joten päätös jäädä kotiin on ymmärrettävä. 

Kestoside on edullinen ja helppo tehdä

- Lankaa, neula, pumpulia, sakset tai partakoneen terä, kangaspala, pala muovia, luettelee Jackline, 15, kestositeiden valmistusmateriaaleja. 

Tarvikkeet löytyvät jokaisen kylän kauppapaikalta ja ne ovat halpoja.
 

Jackline ja Christine, 14, ovat valmistaneet siteitä jo kolmisen vuotta ja ovat pioneereja kotiseudullaan Nabuyogassa. He ompelevat käsin kotona ja koulussa. Molemmat myös opettavat siteiden tekemistä koulutovereilleen sekä vanhemmille naisille kotikylissään. Oppi on levinnyt niin hyvin, että kestositeitä käyttää nykyään lähes jokainen.


- Ensin vanhempia rouvia ei kiinnostanut tippaakaan, mutta sitten kun he näkivät tarkemmin mitä oikein teimme, mieli muuttui. Nyt he sanovat, että olettepa te fiksuja, Jackline nauraa.
 

Tyttöjen mukaan kahdella kestositeellä selviää jo aika mainiosti. Toinen on käytössä ja toinen pesussa. Siteistä on olemassa erilaisia versioita – yhdessä niistä on myös narut, joilla siteen saa sidottua kiinni – kaikilla kun ei ole varaa moniin alushousuihin, joihin kestositeen voi kiinnittää.
 

Jacklinelle ja Christinelle kestositeet mahdollistavat säännöllisen koulunkäynnin ja pitkälle jatkuvat opinnot. Molemmat haluavat sairaanhoitajiksi. Christine haluaa jäädä lähellä sijaitsevaan Tororon kaupunkiin, mutta Jacklinea houkuttaa pääkaupunki Kampala.
 

- Veljeni asuu jo siellä. Minä haluan nähdä uusia paikkoja ja oppia uusia asioita, pohtii iloisen itsevarma Jackline.

Kummien tuella vahvistetaan tyttöjen asemaa

Kummien tuella vahvistetaan tyttöjen asemaa

World Vision järjestää Ugandan Nabuyogassa elämäntaitokoulutuksia varhaisteineille eli 8–15-vuotiaille sekä hieman vanhemmille eli 16–20-vuotiaille nuorille. Koulutuksissa käsitellään aikuiseksi kasvamiseen sekä seksuaalisuuteen liittyviä asioita kuten ehkäisyä ja oikeutta määrätä omasta kehosta. Lisäksi käydään läpi suojaamattomaan seksiin liittyviä riskejä kuten hiv/aidsia. 
 

Koulutuksissa opetellaan myös kestositeiden tekemistä ja käydään läpi sitä, että kuukautiset ovat luonnollinen asia, joten kenenkään ei tarvitse hävetä tai piilotella. 

Kummien tuella vahvistetaan tyttöjen asemaa

World Vision -kummi Liisa Koponen valmistaa kestositeitä Suomessa. Hän on myös käynyt Ugandassa opettamasta niiden ompelua. Lue Liisan haastattelu joulun Iltalehdestä.
 

Voit tukea kestositeiden valmistusta ja tyttöjen koulunkäyntiä ryhtymällä kummiksi tai hankkimalla hygienia-paketin World Visionin eettisten lahjojen kaupasta.

 

Kuvat: Pasi Liesimaa