26/01/2017 - 10:19

Suomen World Visionin Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanja nostaa esiin tyttöjen ihmisoikeuksia räikeällä tavalla rikkovan käytännön ja vaatii toimia sen lopettamiseksi. Arviolta yli kolmen miljoonan tytön ja naisen sukupuolielimet silvotaan joka vuosi. World Vision on tehnyt jo pari vuosikymmentä työtä silpomisen pysäyttämiseksi muun muassa Keniassa. Silpominen katkaisee usein tyttöjen koulunkäynnin ja tarkoittaa monille lapsiäitiyttä. Se myös vaarantaa tyttöjen terveyden ja lisää merkittävästi raskauteen ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on yksi kampanjan tuoreista kasvoista. Hän on taistellut pitkään tyttöjen sukupuolielinten silpomista vastaan ja valmistelee aiheesta kirjaa. Vuonna 2013 Koutaniemi kuvasi kahden teini-ikäisen Masai-heimoon kuuluvan tytön ympärileikkaukset Keniassa.

Kampanjan kasvoina nähdään myös World Visionin lähettiläs, yrittäjä ja doula Piritta Hagman sekä Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

- Kätilönä kohtaan valitettavasti Suomessakin ympärileikattuja tyttöjä ja naisia. Ympärileikkaus vaarantaa naisen raskauden ja synnytyksen, sekä aiheuttaa vakavia fyysisiä ja henkisiä komplikaatioita. Raaka perinne vaikuttaa tytön koko naiseuteen ja sen myötä kaikkiin elämän osa-alueisiin, kuten parisuhteeseen ja seksuaaliterveyteen, Rytkönen sanoo.

Silpomista tapahtuu pääosin noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä. YK:n lapsijärjestö Unicefin mukaan maailmassa elää jopa 200 miljoonaa ympärileikattua tyttöä ja naista. Silpominen on vanha kulttuurinen käytäntö, joka on usein myös osa aikuistumisriittiä. Kova yhteisön paine yleensä jatkaa silpomiskäytäntöä. Mikään uskonto ei vaadi silpomista, vaikka uskontojen harjoittajat saattavatkin perustella sitä virheellisesti uskonnon vaatimuksilla.

World Visionin silpomisen vastainen työ tarkoittaa muun muassa vaihtoehtoisten väkivallattomien aikuistumisriittien järjestämistä. Järjestö kouluttaa perinteisiä silpojia uusiin ammatteihin, rakentaa turvallisia asuntoloita koulutytöille sekä kouluttaa nuoria, vanhempia, viranomaisia ja uskonnollisia johtajia tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.

Silpomisen vastainen työ tuottaa tulosta, ja todennäköisyys joutua silvotuksi on nyt pienempi kuin 30 vuotta sitten. Edistystä on tapahtunut erityisesti World Visionin ohjelmamaassa Keniassa. Vuonna 1984 kenialaisista 15–19-vuotiaista nuorista naisista 41 prosenttia oli silvottuja. Vuonna 2014 osuus oli 11 prosenttia.

Tämän vuoden kampanjatuotteena on Pelasta pimppi –heijastin, jonka on suunnitellut taiteilija ja Suomen World Visionin lähettiläs Paola Suhonen/IvanaHelsinki. Heijastin suojaa käyttäjäänsä ja lähettää samalla vahvan silpomisen vastaisen viestin.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Pelasta pimppi – Seis silpomiselle –kampanja on käynnissä muun muassa sosiaalisessa mediassa 30.1-10.2.

Kampanjaan voi osallistua tukemalla Suomen World Visionin silpomisen vastaista työtä Keniassa:

Verkkolahjoitus: worldvision.fi/pelasta-pimppi 

Lisätiedot:
Ohjelmajohtaja Annette Gothóni, Suomen World Vision
+358 40 5950 892
annette.gothoni@worldvision.fi

Kuva- ja taustamateriaalitilaukset:
Tiedottaja Anna Palmén, Suomen World Vision
+358 50 544 1842 
anna.palmen@worldvision.fi

Tiedottaja Tiina Usvajoki, Suomen World Vision
+358 40 7677827 
tiina.usvajoki@worldvision.fi