”Valitsimme World Visionin selkeiden ja tavoitteellisten toimintamallien takia”

30/08/2017 - 09:28

Helsinkiläiset lääkäri Mikko Manninen ja puheterapeutti Riitta-Leena Manninen ovat olleet World Visionin kummeja jo vuosikymmenien ajan. Ajatus auttaa kehitysmaiden köyhissä oloissa kasvavia lapsia virisi jo opiskeluaikana, ja mukana on pysytty vaikka kummilapsi ja -ohjelmakin ovat vuosien varrella vaihtuneet. Hyviä tuloksia ja avun perillemenoa Manniset ovat todistaneet paikan päällä Keniassa.

”Valitsimme World Visionin selkeiden ja tavoitteellisten toimintamallien takia”

- Meitä oli opiskeluaikana isompi porukka, jota kiinnosti hyväntekeväisyys kehitysmaiden lasten hyväksi. Tutkimme aika pitkään eri vaihtoehtoja, ja päädyimme lopulta World Visioniin muun muassa sen selkeiden ja tavoitteellisten toimintamallien takia. Myös World Visionin organisaatiorakenne on suhteellisen matala, mikä on hyvä asia. Vuosien varrella meidän oma kummiusporukka hajosi maailmalle, mutta me olemme jatkaneet kummeina jo vuosikymmeniä, kertoo Mikko Manninen.

Tällä hetkellä Manniset ovat kenialaisten Victorin ja Sandran kummeja. Teini-ikäinen Victor asuu pian päättyvän hankkeen alueella Meibekissä ja leikki-ikäinen Sandra puolestaan uudella ohjelma-alueella Ngoswetissa.

Meibekissä on saatu pysyviä muutoksia aikaiseksi rakentamalla 210 km pituinen vesiputkisto, jonka ylläpidosta paikalliset asukkaat nykyään vastaavat:

”Valitsimme World Visionin selkeiden ja tavoitteellisten toimintamallien takia”

World Visionin kummiudessa meitä viehättää erityisesti se, että työ on tehokasta ja tavoitteellista. Projekteilla on selkeä alku ja loppu. Kummilasten elämää ja arkea parannetaan konkreettisten asioiden, kuten vaikkapa puhtaan veden, koulutuksen ja vanhempien parantuneen toimeentulon muodossa. Ja sitten kun työ yhdellä alueella tulee valmiiksi 10-15 vuoden kuluessa, niin siirrytään uudelle alueelle tekemään sama, Mikko Manninen kertoo.

- Olemme varmasti aika tyypillisiä kummeja. Maksamme kuukausimaksumme ja kirjoittelemme kummilapsen kanssa muutaman kerran vuodessa. Lisäksi saamme World Visionilta tarkat vuosittaiset raportit siitä, miten työ alueella etenee ja mitä lahjoituksellamme tehdään. Pääsimme tapaamaan omat kummilapsemme World Visionin järjestämällä kummimatkalla keväällä 2016 ja kokemus oli ihana. Juteltiin vanhemman kummilapsen eli Victorin kanssa elämästä ja ihan hassuistakin tavallisista asioista. Sandra on vielä niin pieni, että hän vähän ujosteli meidän valkoisten mzungujen tapaamista. Mutta kyllä siinä oli tunteet pinnassa kun pitkän odotuksen jälkeen oltiinkin yhtäkkiä kasvokkain lasten kanssa ja nähtiin konkreettisesti miten me ollaan voitu parantaa heidän elämäänsä, helsinkiläinen puheterapeutti Riitta-Leena Manninen kertoo kummiudesta ja kummilastensa tapaamisesta. 

"Viime vuosina lähes kaikki tutkimukset ovat vahvistaneet, että annettu kehitysapu on ollut hyvä investointi. Sen tuotto vertautuu hyvin mihin tahansa muuhun talousmaailman investointiin, ja sillä on myös suoria ja mitattavia vaikutuksia bruttokansantuotteen kehitykseen. Erityisen hyvin tuottoa tuovat esimerkiksi varhaiskasvatukseen ja peruskoulutukseen satsatut rahat. Myös pienyrittäjien mikrolainoitus, silloin kun se on yhdistetty käteissiirtoihin sekä yrittäjyyskoulutukseen, on tutkitusti yksi missä tahansa oloissa toimivista kehitysyhteistyön muodoista." 

- Pertti Haaparanta, professori, Aalto-yliopiston taloustieteen laitos 

 

Lue lisää World Visionin hallinnosta ja taloudenpidosta

 

Opi lisää siitä miten kummius toimii

 

Tutustu lisää Mannisten ja muiden kummiemme ajatuksiin kummiudesta