Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Alozan tarina: Tulevaisuus nälkäkriisin keskellä

Aloza istuu hymyilleen ompelukineen vieressä.

19-vuotias Aloza tasapainoilee äitiyden ja yrityksen perustamisen välillä keskellä nousevia kustannuksia ja kasvavaa ruokapulaa.

Ugandalainen Aloza pyörittää ompeluliiketoimintaa. Hän on myös tuore äiti, joka ansaitsee liiketoiminnallaan tarpeeksi elättääkseen itsensä ja vauvansa samalla kun hän onnistuu laittamaan vähän säästöön joka päivä.

Mutta näin ei ole aina ollut. Kun Aloza tuli raskaaksi 17-vuotiaana, hänen maailmansa mullistui.

Koulutus on monille tytöille Ugandassa enemmän kuin pelkkää opiskelua: se tarjoaa suojaa ja kunnon ravintoa, joita kaikki eivät saa kotona. Kouluaterioilla varmistetaan, että lapset saavat edes yhden ravitsevan aterian päivässä.

Ilman tukea ja raskauden aiheuttaman leiman takia Aloza joutui keskeyttämään koulunkäynnin. Koulun keskeyttämisen, työkokemuksen puutteen ja ruoan hintojen nousun myötä hänestä tuli nopeasti aliravittu, juuri silloin, kun hänen kehonsa tarvitsi ravinteita eniten.

Aloza tapasi World Visionin terveystyöntekijän juuri oikeaan aikaan. World Visionin terveystyöntekijä auttoi Alozaa pääsemään käsiksi elintärkeisiin synnytystä edeltäviin palveluihin sekä seuraamaan hänen ja vauvansa terveyttä.

Yhteisön voima

Kun Aloza oli jälleen terve, hän liittyi World Visionin tukemaan naisten säästöryhmään, jossa hän oppi ompelutaitoja ja taloudenpitoa. Tämä auttoi häntä perustamaan oman liiketoiminnan ja valmistautumaan vauvan syntymään. Nämä muutamat edistysaskeleet riittivät muuttamaan Alozan ja hänen vauvansa elämän suuntaa.

Säästöryhmä tarjosi Alozalle enemmän kuin vain taloudellista apua. Aloza huomasi nopeasti, että tämä naisten ryhmä oli turvallinen tila ilmaista itseään.

Säästöryhmä oli hänelle paikka keskustella muun muassa sukupuoleen perustuvasta väkivallasta ja lastensuojelusta.

Alozan matka äitiyteen muuttui vähemmän pelottavaksi, kun hänen takanaan oli rohkeita naisia tukemassa häntä.

Pandemian pitkäaikaiset vaikutukset

On kulunut yli kolme vuotta siitä, kun pandemia muutti maailman, mutta monien Ugandassa elävien elämä ei ole palannut normaaliksi.

Pandemian aiheuttamat koulujen sulkemiset Ugandassa ovat johtaneet teiniraskauksien lisääntymiseen ja pahentaneet nälkäkriisiä, jota kiihdyttävät nousevat kustannukset ja vähäiset sateet.

Monet lapset, jotka eivät enää ole koulussa, kuten Aloza, eivät saa päivän ainoaa ateriaansa. Kiitos kummien, Aloza on pystynyt katkaisemaan köyhyyden kierteen ja huolehtimaan, ettei hänen vauvansa joudu kärsimään nälästä.

Kummina sijoitat lapsen tulevaisuuteen

Kun autat yhtä lasta, autat samalla koko yhteisöä.