Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Apua vammaisille pakolaisille

World Vision Moldovan työntekijät kantavat hätäaputarvikelaatikkoja pakusta.

Ukrainan kriisin alettua lähes miljoona pakolaista on kulkenut turvaan naapurimaan Moldovan kautta, ja heistä noin satatuhatta on jäänyt asumaan Moldovaan. Suurin osa on äitejä, lapsia ja vanhuksia.

Moldovassa asuu noin neljä miljoonaa ihmistä, ja maa on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Suomen World Vision on aloittanut vuoden mittaisen hankkeen pakolaisten ja köyhimpien moldovalaisten tukemiseksi. Työtä rahoittaa Suomen ulkoministeriö. Hanke on samalla Suomen World Visionin ensimmäinen oma projekti Euroopassa.

Työn keskiössä ovat vammaiset pakolaiset ja heidän perheensä maan pääkaupungissa Chisinaussa, missä pakolaisia on eniten. Hankkeen avulla mahdollistetaan elämisen perustarpeita suoralla raha-avulla ja tuetaan valmistautumista seuraavaan kylmään talvikauteen. Henkiset haavat sekä lapsilla että aikuisilla ovat suuria, ja niiden käsittelemiseen tarjotaan ammatillista apua. Lisäksi hankkeen avulla koulutetaan moldovalaisia vammaisjärjestöjä vastaamaan vammaisten pakolaisten tarpeisiin.

World Vision perusti toimiston Moldovaan huhtikuussa 2022 ja vakiinnuttaa nyt työtään maassa.

– Suomen tukema projekti on erityisen arvokas, koska sen myötä opimme ottamaan vammaiset ihmiset huomioon paremmin myös kaikessa muussa työssämme tässä maassa, sanoo Moldovan World Visionin johtaja Youssef Mhanna.

World Vision on ollut ensimmäisten joukossa auttamassa Ukrainan sodan vuoksi kotoaan paenneita lapsia ja perheitä. Avustustyö on tavoittanut yli miljoona ihmistä Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa huhtikuuhun 2023 mennessä. Avustustyön keskiössä ovat kaikista haavoittuvimmat lapset ja perheet.

Auta lapsia Ukraina kriisissä

Lapset kärsivät kriisin keskellä. Tarve avulle ei ole ohi.