Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Kummin omatoimimatka kummilapsen luo: Pallopeli sulatti jään

Petteri Kettunen opettamassa lapsille pesäpalloa.

Kuva: Petteri Kettusella oli jalkapallon lisäksi tuomisina myös pesisräpylä ja tennispallo. Elias (vas.) ja sisarukset innostuivat uudesta lajista.

Petteri Kettunen matkusti elokuussa 2023 Keniaan ja tapasi kummipoikansa Eliaksen. Yhteiset pallopelit veivät jännityksen mennessään. Kohtaamisesta tuli ikimuistoinen.

Ylä-savolainen Petteri Kettunen sai ensimmäisen kummilapsensa hondurasilaisen Pedro-pojan jo vuonna 1990. Tällä hetkellä hän on kolmen lapsen kummi. Kettunen matkusti elokuussa kolmeksi viikoksi Keniaan. Matkan ohjelmaan sisältyi tapaaminen 12-vuotiaan Elias-kummipojan kanssa.

Valmistelut kummilapsen tapaamista varten aloitettiin keväällä 2023 Suomen World Visionin kanssa. Keniassa laadittiin vierailuohjelma ja sovittiin Eliaksen perheen kanssa kummin tapaamisesta.

Kettunen on kokenut matkaaja, joten hän reissasi Nairobista Eldoretiin paikallisella pikkubussilla matatulla. Ngoswetia lähin kaupunki Eldoret on Kenian viidenneksi suurin kaupunki, jonne pääsee Nairobista myös lentämällä.

Laulua ja tanssia

World Visionin työntekijät tapasivat kummin Eldoretissa, josta matka jatkui jeepillä. Ngoswetissa vierasta olivat vastassa Elias sisaruksineen ja kummiohjelman paikalliset työntekijät. Kummi toivotettiin tervetulleeksi kenialaisen tavan mukaan laululla ja tanssilla. Elias ja Petteri saivat kaulaansa kimaltavan koristenauhan.

– Nauha olikin hyödyllinen, sillä Eliaksella on identtinen kaksoisveli. Ilman nauhaa en olisi erottanut poikia toisistaan, Kettunen kertoo.

”Oli tosi hauskaa”

Tapaaminen järjestettiin Ngoswetin World Visionin toimistolla. Seurueelle tarjottiin lounas ja lahjoja vaihdettiin puolin ja toisin. Kettunen oli hankkinut Eldoretista perheelle tuliaisiksi ruokaa ja hygieniatarvikkeita. Hän tiesi, että Elias pitää pallopeleistä ja toi lahjaksi jalkapallon. Toimiston pihalla pelattiin jalkapallo-ottelu, joka päättyi tasapeliin 2-2.

– Elias oli vierailun alussa ujo ja hiljainen. Yhteinen jalkapallomatsi lievitti jännitystä ja toimi jäänsärkijänä, Kettunen toteaa.

Elias on alakoulun viidennellä luokalla. Hänellä on neljä veljeä ja kaksi siskoa.

– Oli tosi hauskaa Petteri-kummin kanssa. Tykkään pelata jalkapalloa veljieni ja ystävieni kanssa, Elias kertoo kiitoskirjeessään.

Odotukset ylittyivät

Petteri Kettunen tutustui myös World Visionin vesihuoltoprojektiin. Sesian alueelle on rakennettu järjestelmä, jossa vuorilta johdetaan vettä perheiden talousvedeksi ja viljelysten kasteluun.

– Olen maalta kotoisin ja ymmärrän hyvin, mikä merkitys kasteluveden saatavuudella on viljelijöille.

Keinokastelun avulla sadot paranevat ja perheiden toimeentulo kohenee.

– Vierailu kokonaisuutena ylitti odotukseni. Olin erittäin vaikuttunut paikallisten työntekijöiden sitoutumisesta. Sain kuulla ohjelman toiminnasta ja haasteista. Minulle esiteltiin ylpeydellä saavutettuja parannuksia. Näin omin silmin, että kummien apu menee perille.

Omatoimimatka kummilapsen luo

  • Kummin pitää ottaa yhteyttä Suomen World Visionin toimistoon vähintään kolme kuukautta ennen matkan ajankohtaa.
  • Kummi järjestää itse matkaan liittyvät lennot, majoitukset ja muut järjestelyt.
  • Kun vierailu on vahvistettu lapsen kotimaasta, kummi täyttää vierailuhakemuksen ja hankkii rikosrekisteriotteen.
  • Kummivierailulla on aina mukana paikallisia työntekijöitä, ja vierailu järjestetään esimerkiksi World Visionin toimistolla.
  • Vierailuun tulee varata yksi kokonainen päivä.

Ngoswetin kummiohjelma

  • Sijaitsee Länsi-Keniassa, noin 400 km Nairobista.
  • Noin 800 lasta odottaa yhä omaa kummia.
  • Perheet saavat toimeentulon pääasiassa pienviljelystä.
  • Haasteita: puhtaan veden puute, koulutus ja lasten oikeuksien toteutuminen.
  • Nimi Ngoswet tulee alueella kasvavasta ainavihannasta puulajista.

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen

Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.