Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Mitä leikitään kummilapsen kotimaassa?

Kambodzalaiset lapset leikkivät koulussa.

Tiesitkö, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus sisältää myös lapsen oikeuden lepoon ja leikkiin? Ne molemmat ovat tärkeitä lasten hyvinvoinnin ja kasvun kannalta.

Olemme koonneet alle pihaleikkejä ja pelejä eri puolilta maailmaa. Osa niistä on tuttuja lastenleikkejä myös täällä Suomessa.

Ludo

Lapset pelaavat Ludoa.

Ugandassa BidiBidin pakolaisalueella lapset pelaavat Ludo-peliä puun alla. Parhaimmillaan peli on neljällä pelaajalla, mutta kaksikin riittää. Ludossa yritetään kuljettaa omat nappulat laudan ympäri takaisin kotinurkkaukseen.

Ludo perustuu intialaiseen Pachisi-peliin. Sen suomalainen versio on monelle tuttu Kimble, jossa noppa pomppii muovikuplan sisällä. Pelin eri versioita pelataan ympäri maailmaa.

Polttopallo

Videosisältö
Elementti ohitettu

Lalogi-Lakwanassa Ugandassa välintuntien suosikkipeli on polttopallo, mutta hieman vaikeampana versiona. Toinen joukkue heittää pientä tennispallon kokoista palloa puolelta toiselle ja tavoitteena on osua keskellä oleviin vastapuolen pelaajiin.

Vastapuoli puolestaan yrittää väistellä palloa ja kääntää samalla mahdollisimman monta maahan levitettyä pullonkorkkia oikein päin. Pelin pallo on usein kääritty kokoon esimerkiksi sukista tai muista kankaanpalasista.

Renkaan pyöritys

Tyttö pyörittää rengasta Ruandan Umurawassa.

Renkaan pyörittäminen on suosittu leikki monessa maassa. Tämä kuva on Ruandan Umurawasta. Leikki onnistuu jopa isolla autonrenkaalla, mutta useimmiten käytetään pienempiä pyöränrenkaita. Pyöritys onnistuu kepillä tai vaikka käsin. Taitava pyörittäjä etenee nopeasti ja saa renkaan kulkemaan pitkän matkan.

Jalkapallo

Lapset pelaavat jalkapalloa Pohjois-Ugandassa.

Jalkapalloa pelataan aivan kaikkialla. Nämä kuvat ovat Pohjois-Ugandasta. Jalkapallo voidaan tarpeen vaatiessa tehdä vaikka banaaninlehdistä, muovipusseista tai kankaanpalasista, jos oikeaa palloa ei ole saatavilla. Viikonloppuisin perheet kokoontuvat koulujen ja World Visionin tukemien lapsiystävällisten tilojen nurmikentille seuraamaan pelejä ja tapaamaan tuttuja.

Pussijuoksu

Pussijuoksukisat käynnissä.

Pussijuoksukisat ovat hauskaa ajanvietettä ja todella raskasta liikuntaa. Välitunneilla ja lasten kerhoissa ne kokoavat yhteen sekä tyttöjä että poikia. Pussijuoksu on suosittu leikki niin Aasian kuin Afrikan maissa.