Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Nyt voit ryhtyä kummiksi pakolaisleirin lapselle

Ruandalaisia lapsia hymyilemässä kameralle. Taustalla näkyy Mugombwan pakolaisleiri.

Suomen World Vision tukee lapsia kummitoiminnan kautta Mugombwan pakolaisleirillä Ruandassa. Kummitoiminta humanitaarisen avustustyön yhteydessä on poikkeuksellista.

Mugombwan pakolaisleirillä eteläisessä Ruandassa asuu yli 11 400 pakolaista Kongon demokraattisesta tasavallasta. Leiri on ollut olemassa jo 26 vuotta, joten valtaosa sen asukkaista on syntynyt siellä. Leirin perustoiminnasta vastaa Ruandan valtio yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa. World Vision tukee leirin asukkaita monin tavoin.

Suomen World Visionilla on ollut Ruandassa vuodesta 2019 lähtien käynnissä Umuravan kummiohjelma. Leirin ja Umuravan läheinen sijainti sekä asukkaiden yhteinen kieli mahdollistaa sen, että voimme tukea myös leirillä asuvia lapsia. Yhteinen kieli on tärkeä tekijä, jotta paikalliset työntekijämme saavat yhteyden lapseen ja hänen perheeseensä ja voivat seurata lasten hyvinvointia sekä tukea perheiden toimeentuloa.

Miten kummitoiminta auttaa pakolaisleirin lapsia?

Lapsia leikkimärrä Mugombwan Early Childhood Development -koulun pihalla.
Kummiohjelma tukee Mugombwan leirin lasten koulunkäyntiä.

Kummiohjelma tukee Mugombwan leirin lasten koulunkäyntiä. Leirin kouluikäiset lapset menevät kouluun samalla paikkakunnalla, jossa leiri sijaitsee. Tavoitteena on antaa heille samat mahdollisuudet kuin seudun muillekin lapsille ja integroida heidät ympäröivän yhteiskunnan rakenteisiin.

Leirin perheet ovat tähän mennessä saaneet kummiohjelman kautta myös erilaista tukea toimeentulonsa ja hyvinvointinsa parantamiseen. Jotkut perheet ovat työllistyneet perustamalla oman pienyrityksen, kuten kioskin, leirin sisälle. Toiset vanhemmat taas käyvät työssä leirin ulkopuolella.

Perheitä on tuettu myös opastamalla heitä lasten terveellisessä ja riittävässä ravitsemuksessa. World Visionin tuella leirin alueelle on voitu järjestää vesipisteitä, joista perheet saavat helpommin puhdasta vettä läheltä kotiaan. Tämä on parantanut kotien hygieniaa ja tätä kautta etenkin lasten terveyttä.

Leirin lapset tarvitsevat uskoa tulevaisuuteen

Taloja Mugombwan pakolaisleirillä.
Mugombwan pakolaisleirillä eteläisessä Ruandassa asuu yli 11 400 pakolaista Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Suomen World Visionilla on Mugombwan leirillä yhteensä 379 kummiohjelmassa mukana olevaa lasta, joista noin 120 odottaa vielä omaa kummia.

Työntekijämme vierailivat leirillä alkuvuodesta 2023. Tapasimme äitejä, jotka ovat mukana leirin vanhempaintoimikunnassa. He arvostavat World Visionilta tähän asti saamaansa tukea ja lähettivät meille terveisiä:

”Leirillä on edelleen paljon lapsia, jotka eivät ole saaneet omaa kummia. Oman kummin saaminen olisi heille tärkeää. Kummin tuki antaa lapsille iloa ja toivoa.”

Miten sinä voit auttaa?

Kaksi työntekijää seisovat Mugombwan Early Childhood Development -koulun edessä.

Kummina:

  • olet mukana suojelemassa lapsia ja puolustamassa heidän oikeuksiaan
  • tuet lasten koulunkäyntiä
  • parannat ravitsemusta, terveyttä ja puhtaan veden saantia
  • tuet kehitysyhteistyötä, jolla parannetaan olosuhteita pitkäkestoisesti, paikallisen asiantuntemuksen kautta ja ihmisten omia toiveita kuunnellen
  • annat pakolaisleirin lapsille paremmat lähtökohdat elämään

Haluatko ryhtyä kummiksi pakolaisleirin lapselle? Ota meihin yhteyttä

Mugombwan leirin lasten kummiksi voi ryhtyä vain ottamalla meihin suoraan yhteyttä. Leirin lapset eivät näy Ryhdy kummiksi -sivullamme.

Suomen World Vision, asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@worldvision.fi
p. 096 818 300 (ma–pe klo 10–15)