Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Onko kummiudesta oikeasti hyötyä?

Suomalainen Susanne istuu kambodzalaisen kummilapsensa kanssa. Molemmat hymyilevät toisilleen.

Susanne Aarrekorpi ja Mika Rissanen kertovat kummiutensa tuloksista.

Mika Rissanen

Kysymys 1: Mikä on sinulle tärkeä asia, jota koet tukeneesi kummina?

– Koen tärkeäksi, että kummilapseni voi unelmoida ja haaveilla, uskoa luottavaisena huomiseen. Ajatus siitä, että kummilapseni yhteisö oppii uusia keinoja vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäristöönsä sekä uskoo voivansa vaikuttaa tulevaisuuteensa, ovat oman kummiuteni ytimessä.

– Kummien tuella ihmiset oppivat itse auttamaan itseään ja ennen kaikkea uskomaan ja luottamaan itseensä myös sitten, kun World Visionin aluekehitysohjelma päättyy.

– Koen kummina erittäin tärkeäksi, että viedään sanomaa lasten oikeuksista, hyvästä turvaa luovasta kohtelusta ja siitä, että lapsissa on tulevaisuus. Koulunkäynti on lasten oikeus ja avain parempaan elämään ja tulevaisuuteen.

”Lasten ja etenkin tyttöjen asema on parantunut.”

Mika Rissanen, kummi

Kysymys 2: Mitä konkreettista hyötyä kummiudestasi on ollut kummilapsesi asuinalueella?

– Ugandassa kummilapseni Simonin asuinalueella puhdasta vettä on saatavilla yhä useammalla. Se on lisännyt terveyttä, mahdollistanut vanhempien työskentelyä ja elinkeinoja sekä lasten koulunkäyntiä.

– Hygienia- ja terveysneuvontaa on annettu, ja ihmiset osaavat neuvoa ja auttaa toisiaan. Yhteisöt ovat oppineet kehittämään kyläyhteisöjään ja vaatimaan heille kuuluvia oikeuksia, kuten valtion tukia ja palveluita, joita korruptoitunut valtio ei tasaisesti jaa.

– Naisten asema yhteisöissä on kohentunut. Lasten koulunkäynti on yleistynyt. Lasten ja etenkin tyttöjen asema on parantunut, lapsiavioliitot ovat vähentyneet. Kummilapsen on pysyttävä koulussa eikä avioliittoa saa solmia alaikäisenä. Tätä myös valvotaan säännöllisesti koko ajan. Kummina tiedän, että lapsi pääsee kouluun ja hänen tilannettaan seurataan.

– Kambodzassa kummilapseni Sokhaenin asuinalueella puhdas vesi ja hygieniakoulutus ovat vaikuttaneet kuten Ugandassakin. Tieto leviää ja ihmiset auttavat ja opettavat toisiaan.

– Yhteisöissä on kehitetty uusia elinkeinoja. Terveys ja toimeentulo ovat kohentuneet. Lapsille kerrotaan lastenoikeuksista, kuten oikeudesta koulunkäyntiin ja opiskeluun. Vanhempia koulutetaan kasvattamaan lapsiaan väkivallattomasti.

Suomalainen Mika poseeraa kameraa varten kambodzalaisen kummipoikansa kanssa. Molemmat hymilevät.
Mika ja kummilapsi Kambodzassa.

Susanne Aarrekorpi

Kysymys 1: Mikä on sinulle tärkeä asia, jota koet tukeneesi kummina?

– Minulle tärkeitä asioita kummilapsen ja hänen yhteisönsä tukemisessa on turvallisen ja terveellisen elinympäristön mahdollistaminen. Tämä kaikki lähtee aivan fyysisistä perusasioista, kuten puhtaasta juomavedestä, terveellisestä ravinnosta sekä asumuksesta, joka antaa suojan. Näiden peruskivien varaan voidaan rakentaa terveydenhuoltoa, koulurakennuksia, opettajien koulutusta ja väkivallatonta ilmapiiriä, jossa kenenkään – eikä varsinkaan lasten – tarvitse pelätä.

”Usko tulevaisuuteen herää.”

Susanne Aarrekorpi, kummi

Kysymys 2: Mitä konkreettista hyötyä kummiudestasi on ollut kummilapsesi asuinalueella?

– Kummimatkoillani Peruun, Intiaan ja Kambodzaan olen itse nähnyt, miten saadaan suuri muutos aikaan ja usko tulevaisuuteen herää. Olen tavannut kummimatkoillani perheitä, jotka eivät ole tienneet, mitä he syövät illalla. Konkreettisen ruoka-avun lisäksi World Vision miettii yhdessä perheen kanssa, miten tilanne saataisiin muuttumaan.

– Tapasin perheen, jolle ratkaisu oli pienimuotoinen leipomotoiminta. World Vision hankki perheelle tarvikkeet, joilla toiminta pääsi alkamaan. Nämä tarvikkeet ovat niin yksinkertaisia asioita kuin jauhoja, öljyä, sokeria, pata ja polttoainetta liettä varten. Tälle perheelle tämä apu muutti elämän suunnan.

Suomalainen Susanne istuu kambodzalaisen kummilapsensa kanssa. Molemmat hymyilevät toisilleen.
Susanne ja kummilapsi Kambodzassa.

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen

Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.