Kuva: Kiovassa lapset ja äidit osallistuivat työpajaan, jossa askartelumateriaalina oli syksyn lehtiä.
Lievitämme lasten ja perheiden hätää Ukrainassa. Apu on konkreettista kuten ruokaa ja talvivarusteita, mutta sen lisäksi tuemme lasten mielenterveyttä sodan keskellä. Hätäapumme on saavuttanut jo yli kaksi miljoonaa ihmistä. Millaista tukea Ukrainassa tarvitaan juuri nyt?
Tällä hetkellä yli 14,6 miljoonaa ukrainalaista eli noin 40 prosenttia maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. World Vision on tehnyt avustustyötä Ukrainassa ja sen lähialueilla sodan alusta lähtien. Psykososiaalisen tuen ja mielenterveystyön merkitys kasvaa sodan jatkuessa. Tukea tarvitsevat erityisesti lapset.
Ylläpidämme lapsiystävällisiä tiloja ja tarjoamme niiden yhteydessä psykososiaalista tukea. Lapsiystävällisissä tiloissa lapset saavat keskittyä leikkimiseen ja harrastamiseen. Myös aikuisille – eriyisesti äideille – tarjotaan tukea ja mielenterveyspalveluja.
– Lisäksi tuemme autismikirjon lapsille suunnattua keskusta osana vammaisinklusiivista lähestymistapaamme, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni kertoo.
Esimerkiksi taideterapia vähentää lasten ahdistusta. Siihen osallistuneiden lasten vanhemmat kertovat, että lapset ottavat ilmahälytysten aikana mukaansa paperia ja kyniä ja tekevät oppimiaan tehtäviä. Niihin keskittyminen auttaa lapsia jaksamaan paremmin pommisuojissa.
Myös nuorille on tarjolla ohjausta, joka antaa valmiuksia tunteiden ja käytöksen säätelyyn sekä keinoja sodan aiheuttaman stressin ja ahdistuksen lievittämiseen.
– Nuoret voivat jakaa vaikeita kokemuksia psykososiaalisen tukityön ammattilaisten ohjauksessa. Ryhmäkeskusteluissa he saavat vertaistukea toisiltaan, Gothóni sanoo.
Ukraina juuri nyt
Annette Gothóni palasi äskettäin Ukrainasta. Maassa on tällä hetkellä noin neljä miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Moni joutuu jättämään kotinsa monta kertaa.
– Autamme heitä hätäavun lisäksi esimerkiksi asiakirjojen hankinnassa. Lapsia ei voi rekisteröida kouluun tai päiväkotiin ilman lapsen syntymätodistusta, joka on usein kateissa pakomatkan jälkeen.
Myös lähestyvä talvi ja Ukrainan energiainfrastruktuuriin kohdistuneet hyökkäykset pakottavat ihmisiä siirtymään paikasta toiseen.
– Ilman sähköä on vaikea pärjätä talven yli. Toimitamme pakolaiskeskuksiin sekä pakolaisten koteihin muun muassa ruoka-apua ja lämmittimiä, Gothóni kertoo.
– Jatkossa keskitymme yhä enemmän maansisäisten pakolaisten toimeentulon tukemiseen eli autamme heitä löytämään töitä. Tätä tehdään jo nyt, mutta se nousee avustustyössämme vahvemmin esiin hätäavun sekä lasten ja aikuisten psykososiaalisen tuen rinnalle.
Fakta: Yli kaksi miljoonaa ihmistä on saanut apua
- World Visionin avustustyö on tavoittanut yli kaksi miljoonaa ihmistä Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa. Heistä noin puolet on lapsia. Hätäapuna annamme esimerkiksi ruokapaketteja, käteisapua ja hygieniatarvikkeita.
- Hätäavun lisäksi keskitymme lastensuojeluun ja tuemme pääsyä terveydenhuoltoon sekä muihin palveluihin. Tarjoamme psykososiaalista tukea lapsille ja aikuisille. Tuemme pakolaislasten koulunkäynnin jatkumista ja jaamme opiskelutarvikkeita.
- Ylläpidämme lapsiystävällisiä tiloja, joissa vanhemmat ja lapset voivat kokoontua ja saada tietoa sekä tukea. Lapset voivat leikkiä, harrastaa ja käsitellä vaikeita aiheita esimerkiksi taiteen kautta.
Avun tarve Ukrainassa ei ole ohi
Voit lahjoittaa Ukrainan hätäapukeräykseen MobilePaylla numeroon 37749 tai verkkosivullamme.