Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Ukrainan avustustyössä alkaa seuraava vaihe

World Visionin työntekijä auttamassa ukrainalaista tyttöä.

Lahjoittajien tuella World Vision on tähän mennessä auttanut yli 130 000 kodeistaan paennutta ukrainalaista. Laajentuva humanitaarinen operaatio on käynnissä myös Ukrainan sisällä.

World Visionin avustustyön tavoitteena on tukea yli 500 000 ihmistä Ukrainassa, Romaniassa ja Moldovassa huhtikuuhun 2023 mennessä.

Konfliktin aikana yli 14 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Yli 6,5 miljoonaa on paennut maasta esimerkiksi Puolaan, Romaniaan ja Moldovaan.

World Visionin työ alueella muuttuu vähitellen akuutista hätäavusta pitkäkestoisen humanitaarisen tuen tarjoamiseen.

– Kun konflikti alkoi, jaoimme hätäapua kuten ruokaa, käteistä, sim-kortteja, hygieniapaketteja ja tarjosimme huoltajille tietoa lasten suojelemisesta. Nyt siirrymme antamaan entistä enemmän psykososiaalista tukea lapsille ja aikuisille sekä tukemaan lasten koulunkäyntiä, sanoo Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen.

World Visionin Ukrainan avustusoperaation johtaja Hans Bederski ei näe operaation päättyvän lähiaikoina.

– Ukrainan kriisi ei osoita laantumisen merkkejä ja tulemme vastaamaan alueen pakolaisten humanitaarisiin tarpeisiin kuukausien, jopa vuosien ajan. Kun siirrymme pidemmän aikavälin toimiin, infrastruktuuri on saatava kuntoon, jotta voimme tarjota pakomatkalla oleville perheille koteja sekä lapsille mahdollisuuksia palata kouluun.

Yhteistyössä Maailman ruokaohjelman kanssa World Vision tukee taloudellisesti myös niitä moldovalaisia ja romanialaisia perheitä, jotka ovat ottaneet luokseen pakolaisia Ukrainasta.

World Visionin tavoitteena on auttaa pakolaislapsia takaisin lähi- tai etäopintojen pariin. Tämän yhteydessä on tärkeä huomioida myös lastensuojelupalvelujen saatavuus sekä psykososiaalinen tuki.

– Tähän mennessä kriisi on vaikuttanut jo 3,6 miljoonan lapsen elämään. Heidät on pakotettu jättämään perhe, ystävät ja koti. Osa heistä on traumatisoitunut väkivallasta, jota he ovat joutuneet todistamaan, toteaa Niskanen.

Auta lapsia Ukrainan kriisissä

Sinäkin voit auttaa Ukrainalaisia lapsia ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi