Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

World Vision taistelee lasten nälän ja aliravitsemuksen poistamiseksi

Teksti: Anna Pollari | Kuvat: Jon Warren ja Geoffrey Denye
Somalilainen äiti halailee taaperonsa hynyillen. Taustalla näkyy pakolaisleiri.

Maailman nälkätilanne on tällä hetkellä poikkeuksellisen paha. Nälkään ja aliravitsemukseen kuolevien lasten lukumäärä uhkaa kääntyä nousuun ensimmäistä kertaa yli 40 vuoteen.

Somalialainen Nurta, 25, pitää sylissään päiväunia nukkuvaa Asmaa, 2. Äiti ja lapsi ovat kulkeneet 150 kilometrin matkan kotiseudultaan Baidoaan, maansisäisten pakolaisten leirille. Nurtan aviomies on joutunut mielenterveysongelmien takia sairaalaan. Nurta pitää sinnikkäästi huolta seitsemästä lapsesta, joista kolme on miehen ensimmäisestä avioliitosta. Asma ja kolme muuta ovat hänen biologisia lapsiaan.

Perhe asui vielä tovi sitten Dinsoorissa, missä toimeentulon turvasi seitsemän kamelia ja yli 100 vuohta. Kuivuuden takia he menettivät vähitellen ne kaikki ja perheen oli pakko lähteä etsimään ruokaa ja apua.

– Pelkään, että lapseni kuolevat nälkään. Olemme riippuvaisia naapureiden avusta, Nurta sanoo.

Lounais-Somaliassa sijaitsevan Baidoan pakolaiskeskittymässä asuu yli 600 000 pakolaista. World Vision jakaa leireillä ruoka-apua sekä hoitaa lasten aliravitsemusta.

Nälkää näkevien määrä kasvaa

Somalilainen äiti pitää tuskallisen näköisenä lapsensa sylissä. Taustalla näkyy pakolaisleiri.
Asma, 2, nukkuu päiväunia äitinsä sylissä.

Äärimmäistä nälkää kokevien ihmisten määrä on kaksinkertaistunut vain kolmessa vuodessa. Konfliktit, sodat ja ilmastonmuutos syventävät globaalia nälkäkriisiä, eikä hätäavun määrä pysy kasvavan tarpeen perässä.

– Ravitsemuksen ja ruokaturvan parantamiseen tarvittavasta hätäavusta on saatu tänä vuonna kokoon alle neljäsosa. Olemme jo tilanteessa, missä kansainväliset toimijat joutuvat leikkaamaan avustusannoksia ja jättämään ihmisiä ruoka-avun ulkopuolelle. Tilanne on historiallisen huono. Jos emme toimi nyt, lapset kuolevat nälkään, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni sanoo.

Tilanne pahenee, vaikka maailmassa on riittävästi ruokaa. Sitä tuotetaan noin kahdeksan miljardia tonnia vuodessa. Epätasa-arvoinen ruokajärjestelmä ei kuitenkaan takaa ruokaturvaa ja hyvää ravitsemusta kuin osalle.

Tuoreen globaalin tutkimuksen mukaan nälkä vaikuttaa jo valtavaan määrään ihmisiä suurimmassa osassa maailman maita. Ipsos-tutkimuslaitoksen toteuttaman tutkimuksen mukaan 30 prosenttia ihmisistä ei tiennyt, mistä he saavat seuraavan ateriansa. Lisäksi lähes puolet vastanneista (46 prosenttia) oli ollut viimeisen kuukauden aikana huolissaan siitä, mistä löytää rahat ruokaan.

Nälkätilanne on historiallisen paha

 • 783 miljoonaa ihmistä näkee kroonisesti nälkää, ei saa riittävästi ravintoa ja menee nälkäisenä nukkumaan.
 • 258 miljoonaa ihmistä kärsii henkeä uhkaavasta akuutista nälästä. He tarvitsevat hätäapua selviytyäkseen. Luku on kaksikertaistunut vain kolmessa vuodessa.
 • 35 miljoonaa ihmistä elää nälänhädän partaalla.
 • Humanitaarisen avun tarve maailmassa on kaksinkertaistunut viimeisen neljän vuoden aikana. Tällä hetkellä esimerkiksi noin 170 miljoonaa lasta tarvitsee hätäapua selviytyäkseen hengissä.
 • Lähes puolet alle viisivuotiaiden lasten kuolemista johtuu aliravitsemuksesta.
 • 148 miljoonaa alle viisivuotiasta kärsii aliravitsemuksen aiheuttamasta pituuskasvun hidastumisesta (stunting) ja 45 miljoonaa lasta kärsii alipainoisuudesta (wasting).

Nälkä varastaa lasten tulevaisuuden

World Visionin paikallinen työntekijä auttaa äitiä täyttämään lomakkeen pakolaisleirillä.
Jovia (vas.) osallistui tyttärensä Parpeten kanssa World Visionin ravitsemuskoulutukseen Bulengon pakolaisleirillä. Ravintoterapeutti Sylvie Lwamba opettaa huoltajille, kuinka ehkäistä lasten aliravitsemusta, kuinka huomata siihen viittaavia oireita ja kuinka hoitaa erilaisia lastentauteja. Koulutuksen jälkeen Jovia sai mukaansa maissijauhoa, papuja ja suolaa.
 • Lapsille hoitamaton aliravitsemus on erittäin vaarallista. Se lisää kuolleisuutta tartuntatauteihin ja vaikuttaa jo muutamassa kuukaudessa fyysiseen ja älylliseen kehitykseen.
 • Nälkäisenä ei jaksa käydä koulua tai oppia.
 • Ruokapula ajaa vanhemmat vaikeisiin päätöksiin. Lapset joutuvat koulun sijasta töihin tai heidät naitetaan myötäjäisten takia.
 • Riittävä, monipuolinen ravinto on kriittisen tärkeää kasvun ja esimerkiksi aivojen kehityksen kannalta.

Nälkä on mahdollista poistaa

Kansainvälinen World Vision on sitoutunut käyttämään 3,4 miljardia dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana nälän vähentämiseen ja lasten ja perheiden ravitsemuksen parantamiseen. Tavoitteena on vähentää nälkää ja parantaa 125 miljoonan lapsen ravitsemusta.

Hätäavulla autamme ihmisiä selviytymään:

 • ruoka-apu ja puhdas vesi
 • käteisapu
 • aliravitsemuksen hoito

Koulutuksella ja tuella parannamme ruokaturvaa:

 • ravitsemuskoulutukset huoltajille
 • kouluruokailun edistäminen
 • viljelykoulutus ja toimeentulon tukeminen

Auta nälänhädän partaalla olevia lapsia

Auta lapsia kertalahjoituksella tai ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi.