Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Yanoma iloitsee omasta sadosta

Alkuperäinen teksti: Derrick Kyatuka
Yanoma pitää käsissään kasviksia ja hymyilee kameraan.

World Vision on läsnä Ugandassa Omugon pakolaisleirillä, jossa on otettu isoja askeleita kohti ihmisarvoisempaa elämää.

Omugon pakolaisleiri on eteläsudanilaisten pakolaisten koti Ugandassa. Pakolaisleireillä vammaiset ihmiset jäävät usein yhteisön ulkopuolelle, mutta Omugossa tilanne on parempi.

World Vision tekee alueella töitä, jotta vammaiset ihmiset ovat tasavertaisina mukana yhteisön elämässä sekä World Visionin koulutuksissa ja niiden suunnittelussa. Koulutusten painopisteenä on toimeentulon vahvistaminen, yrittäjyyden tukeminen ja vesi- sekä hygieniapalveluiden parantaminen.

Yanoma, 14, on yksi tukea saaneista. Pojalla on kuulovamma, ja osa hänen oikeasta kädestään ja jalastaan toimii heikosti. Paetessaan Etelä-Sudanin sisällissotaa vuonna 2017 Yanoma joutui eroon vanhemmistaan. Nyt hän asuu Morris-enonsa perheessä Omugon pakolaisleirillä. Yanoma hymyilee leveästi kantaessaan kasviksia majaan, jossa nukkuu serkkunsa kanssa. Serkukset ovat juuri korjanneet vihannessadon, jonka he istuttivat World Visionin koulutuksen oppeja noudattamalla.

Tukea vammaisen lapsen huoltajille

Morris-eno kertoo kertoo hyötyneensä World Visonin koulutuksista, jotka on suunnattu vammaisen lapsen huoltajille. Hän on oppinut maanviljelyksestä, energiasäästöuunin valmistamisesta ja vammaisten apuvälineistä. Koulutuksen tarkoituksena on varmistaa, että enolla on valmiudet pitää hyvää huolta Yanomasta.

– Vuokrasin noin neljäsosahehtaarin ja istutin kasviksia. Olen tähän mennessä korjannut sadon kahdesti. Jokainen sadonkorjuu on helpotus minulle ja perheelleni. Lapset ovat onnellisia saadessaan tuoretta ja monipuolisempaa ruokaa, Morris kertoo.

World Visionin arvioi, että Ugandassa vammaisen lapsen huoltajista 46 prosenttia joutuu jäämään kotiin sen sijaan, että pääsisi töihin. Lisäksi jopa 90 prosenttia perheistä, joissa on vammainen perheenjäsen, on vailla toimeentuloa.

– Ennen tätä projektia olimme vain kotona joutilaina, mutta nyt touhuan aina puutarhassa. Toivoni on jälleen herännyt. Sadonkorjuun jälkeen myyn osan vihanneksista ja käytän rahat perheeni tarpeisiin. Ilman oman maan satoa olisimme vaikeassa tilanteessa, sillä lapsille ei riittäisi tarpeeksi ruokaa, Morris sanoo.

Näin autamme Ugandan pakolaisleirillä

  • Suomen World Visionilla on Omugossa kolme avustusprojektia, joista kaksi on Suomen ulkoministeriön rahoittamia ja yksi rahoitetaan suomalaisten lahjoittajien tuella. Omugon leiri sijaitsee Pohjois-Ugandassa.
  • Parannamme vesi-, hygienia- ja saniteettipalveluja. Rakennutamme vessoja, joihin pääsevät myös vammaiset ihmiset. Jaamme tytöille kestositeitä, jotta he pääsisivät kouluun myös kuukautisten aikana. Rakennamme kouluihin tiloja, joissa tytöt voivat käydä peseytymässä kuukautisten aikana.
  • Jaamme raha-apua, tuemme nopeasti kasvavien viljelylajikkeiden kasvattamista, koulutamme yritystoiminnasta ja autamme aloittelevia yrittäjiä. Koulutamme myös säästämisen tärkeydestä. Tuemme erityisesti perheitä, joissa on vammainen lapsi.
  • Arviolta 40 000 ihmistä saa hankkeesta tukea arkeensa. Heistä 10 000 on eri tavoin vammaisia ihmisiä, aikuisia ja lapsia.

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen

Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.