close

This option is currently not available

Close close
Lapsia yhden aikuisen kanssa lämmittämässä käsiään pienen nuotion ääressä
16.2.2023

Hätäavun tarve on historiallisen suuri

”Emme ole nähneet tämän mittakaavan kärsimystä yli 10 vuoteen”

Syyrian ja Turkin maanjäristys on pahin luonnonkatastrofin aiheuttama hätätila vuosikymmeneen. Humanitaarisen avun tarve on historiallisen suuri ja toipuminen voi kestää sukupolven, varoittaa avustusjärjestö World Vision.

- Luoteis-Syyrian maanjäristys on poikkeuksellinen, koska neljä miljoonaa ihmistä oli valmiiksi täysin riippuvaisia humanitaarisesta avusta ja pääsy tälle alueelle oli ja on äärimmäisen rajoitettu konfliktista johtuvista syistä, sanoo Johan Mooij, Syyrian hätäapuoperaation johtaja. 

- Emme ole nähneet tämän mittakaavan kärsimystä ja tuhoa yli kymmeneen vuoteen.Kansainvälinen avustusjärjestö vaatii laajaa pääsyä ja rahoitusta nopeasti kaikille tuhoalueille. 

- Kokonaiset kadut ja kylät ovat raunioina, kokonaiset perheet ovat kuolleet ja miljoonat ovat jääneet kodittomiksi. Äärimmäisessä köyhyydessä elävät ihmiset ovat menettäneet sen vähän, mitä heillä oli. 

Syyriassa järistyksestä selviytyneet ovat etsineet turvaa muun muassa alueen pakolaisleireiltä. 

- Ennen järistystä 6–7 maansisäistä pakolaista jakoi yhden teltan pakolaisleireillä. Nyt kussakin teltassa on 16 tai 17 henkilöä, Mooij toteaa. 

Alueen sairaalat ja terveyskeskukset olivat jo ennestään ylikuormitettuja ja alirahoitettuja 12 vuotta kestäneen konfliktin takia. 

World Vision käynnisti avustustoimet nopeasti viime maanantaina. Luoteis-Syyriassa toimitettiin ensivaiheessa 17 000 litraa öljyä terveysklinikoille sekä etsintä- ja pelastusryhmille, jotta ne voivat jatkaa haavoittuneiden kuljettamista ja hoitoa. Lisäksi World Vision on toimittanut lämmittimiä ja öljyä yli 1 600 kotitaloudelle. World Visionin tarkoituksena on jakaa ensivaiheessa hätäaputarvikkeita, kuten ruokaa, vettä, suojia ja talvivarusteita, sekä lääke- ja hoitotarvikkeita useille terveysasemille. 

Lisätiedot

Miikka Niskanen
humanitaarisen avun päällikkö
etunimi.sukunimi@wveu.org
043 211 3187 

Haastattelupyynnöt sekä kuvamateriaali

Anna Pollari
viestintäpäällikkö
etunimi.sukunimi@wveu.org
040 515 4592

Auta maanjäristyksen uhreja

Voit tehdä lahjoituksen hätäapukeräykseen täällä »