Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Puoli vuotta konfliktia – aika on loppumassa Gazan lapsilta

Ikoni rauhankyyhkystä oranssia taustaa vasten.

Koko Gazan alueen väestö kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta. Jos vihollisuuksia ei saada välittömästi loppumaan, konfliktilla tulee olemaan elinikäisiä vaikutuksia yli miljoonan lapsen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, varoittaa avustusjärjestö World Vision.

Puolta väestöstä uhkaa katastrofaalisen heikot elinolot seuraavien kolmen kuukauden aikana. Alle kolme viikkoa sitten julkaistiin Integrated Food Security Phase Classification (IPC) -raportti, jonka mukaan aliravitsemuksesta johtuvat lasten kuolemat ovat jyrkässä nousussa Gazassa.

Miehitetyllä Palestiinalaisalueella elää arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa lasta, joita uhkaa konfliktin ja koetun väkivallan aiheuttamat mielenterveysongelmat.

– Lasten tulevaisuus on vaakalaudalla. Kuuden kuukauden aikana heidän elämänsä on muuttunut dramaattisesti. He ovat nähneet väkivaltaa ja kuolemia, jättäneet kotinsa sekä kärsineet katastrofaalisesta nälästä, sanoo Eleanor Monbiot, World Visionin Lähi-idän ja Itä-Euroopan alueen johtaja.

Lapset eivät ole saaneet perusterveydenhoitoa. Henkinen jaksaminen ja mielenterveys on koetuksella. Lisäksi heidän koulunkäyntinsä on vaikeutunut tai jopa katkennut kokonaan.

Vaikka konflikti päättyisi tänään ja humanitaariselle avulle saataisiin esteetön pääsy, nälänhädän uhka ei väisty Gazassa. Aika on loppumassa ilman ruokaa olevilta perheiltä ja akuutista aliravitsemuksesta kärsiviltä lapsilta, jos heille ei saada välittömästi henkiä pelastavaa ruoka-apua sekä peruspalveluita.

Lapset maksavat karmean hinnan Lähi-idän kriisistä.

– Käynnissä on humanitaarinen tragedia, jonka seuraukset ovat olleet vakavia erityisesti lapsille. He ovat jääneet suurelta osin huomiotta tässä kriisissä. Kaikkien siviilien, erityisesti lasten, turvallisuuden ja hyvinvoinnin on oltava kaikkien tahojen prioriteetti. Lasten ei tule joutua uhreiksi tässä konfliktissa, johon he ovat syyttömiä. Heillä on laillinen oikeus suojeluun. Panttivangit on palautettava perheidensä luo. Kaikkien kansainvälisten toimijoiden ja osallisten täytyy taata viattomien lasten suojelu, Monbiot sanoo.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892