Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Jos ilmastoneuvottelut epäonnistuvat, yhä useampi lapsi näkee nälkää

Suomen World Vision
Kenialainen perhe istuu vesiastioiden kanssa kuivan kuopan keskellä.

Avustusjärjestö World Vision arvioi, että vuoteen 2030 mennessä yli 300 miljoonaa ihmistä kärsii ruokaturvattomuudesta eli heillä ei ole saatavilla riittävästi ruokaa.

World Visionin uuden raportin mukaan miljoonien lasten tilanne heikentyy ratkaisevasti, jos Glasgow’n ilmastoneuvottelut epäonnistuvat, sillä monet ovat jo nyt nälänhädän partaalla. Nälkiintyminen uhkaa tällä hetkellä 20 miljoonaa lasta 43 maassa.

Climate Change, Hunger and Children’s Futures -raportti käy läpi ilmastonmuutoksen ja nälkiintymisriskin välistä yhteyttä sekä aliravitsemuksen pitkän aikavälin seurauksia lapsille ja yhteisöille.

– Lapset ympäri maailmaa kertovat meille, että he kärsivät ilmastonmuutoksen tuhoisista vaikutuksista joka ikinen päivä. Glasgow’n ilmastokokouksen johtajien on nyt kuultava näiden lasten varoitukset ja otettava ne toden teolla huomioon, sanoo kansainvälisen World Visionin johtaja Andrew Morley.

– Kuulemme sydäntä särkeviä tarinoita vesipulasta ja perheiden toimeentulon tuhoutumisesta toistuvien myrskyjen, tulvien ja kuivuuden vuoksi.

Ilmastonmuutoksen lisäksi nälkäkriisin ja nälänhädän uhkaa voimistavat koronapandemian aiheuttama taloudellinen epävakaus sekä erilaiset konfliktit.

Nälkäkriisin keskellä elävien ihmisten määrä on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut tasaisesti ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Jos tämä kehityskulku jatkuu, yli 300 miljoonaa ihmistä joutuu kärsimään puutteellisesta ruokaturvasta vuoteen 2030 mennessä.

– Tämä on lasten kriisi: miljoonia lapsia uhkaa nälänhätä. Nyt tarvitaan ilmastotekoja sekä kiireellisiä ihmishenkiä pelastavia toimia estämään humanitaarinen katastrofi, jossa kymmeniä tuhansia lapsia voi kuolla. Nälänhädällä ei ole sijaa 2000-luvulla, ja se on estettävissä, toteaa Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892